Wednesday , July 6 2022

Câți suntem, de fapt, în Suceava? Emoții recunoscute „cu jumătate de gură” de către autorități

Primarul Sucevei, Ion Lungu, face un nou apel la populație să permită recenzarea arătând că gradul de recenzare în prezent la nivelul municipiului reședință de județ este de 53,5%. „Îndemn lumea să colaboreze cu recenzorii. E foarte important să avem o imagine clară și nu are niciun viciu ascuns acest recensământ nu urmărește altceva decât să fie o imagine clară a numărului populației și a locuințelor. Este o datorie civică să permitem acest al recenzorilor și să ajutăm activitatea de recenzare”, a spus Ion Lungu.

De altfel, potrivit unei informări pe care a transmis-o Prefectura Suceava la câteva ore după apelul pe care primarul Ion Lungu l-a făcut în conferința de presă de miercuri dimineață se preciza că în perioada 31 mai – 21 iunie 2022, în județul Suceava, s-au efectuat 123.947 interviuri pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2021, cu ajutorul recenzorilor de teren. Datele communicate de Prefectura Suceava sunt deosebit de interesante și contrazic, oarecum, așteptările optimiste cum că municipalitatea ar putea să aibă peste 100.000 de cetățeni. Astfel, potrivit unei anexe a respectivului comunicat privitoare la monitorizarea până la data de 21 iunie a chestionarelor de la actualul recensământ al populației și locuințelor se arată că – prin raportare la populația rezidente estimată la 1 decembrie 2021 care este de numai … 85.293 de suceveni – o pondere de 55,86% au completat chestionarele.

Prin urmare, presupunând că estimarea de la data de 1 decembrie 2021 nu este corectă și că numărul cetățenilor municipiului Suceava care se încadrează în ceea ce se numește „populație rezidentă” depășește 100.000, concluzia ar fi că mai este mult de lucru pe această temă din partea recenzorilor care merg în teren. „Având în vedere și numărul persoanelor autorecenzate, de 243.660, județul Suceava are, la data de 21 iunie 2022, 59,6% populație recenzată din totalul populației rezidente estimată la 1 decembrie 2022, de 616.434 persoane. În ceea ce privește unitățile administrativ teritoriale ale județului Suceava, 18 UAT au un procent de recenzare a populației de sub 50%, 32 UAT între 51%-60%, 37 UAT între 61%-70%, 18 UAT între 71%-80% și 9 UAT cu procente de peste 80%. „Recenzorii de teren au in medie, pentru județul Suceava, 447 locuințe de recenzat, într-un timp relativ scurt, ținând cont de volumul mare de muncă și necesitatea vizitelor multiple la adrese, pentru a se plia pe programul populației. Aceștia vor vizita și locuințele în care chestionarele nu s-au validat din diferite motive (completare incorectă sau incompletă). Astfel, facem un apel la populația județului Suceava de a răspunde la recensământ, prin facilitarea accesului recenzorilor în clădiri și tratarea acestora cu decență”, a transmis Prefectura Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Gospodărie din Slătioara, distrusă de un incendiu pornit de la un scurtcircuit

Militarii Detașamentului de Pompieri Fălticeni, împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență …