Wednesday , July 6 2022

Casa de Cultură, din nou în atenția Primăriei Suceava

Primăria municipiului Suceava încearcă să găsească – alături de Consiliul Județean – o soluție legală pentru „gestionarea” – așa cum a spus chiar primarul Ion Lungu – a problemei Casei de Cultură a Sindicatelor.

Primarul Ion Lungu l-a menționat în acest sens pe Gheor­ghe Flutur, iar soluția identificată deocamdată a fost posibilitatea perfectării unui contract de asociere în participațiune. „Acesta va consta în gestionarea, împreună, a patrimoniului de acolo, a sălii de spectacol, în care, dacă se ajunge la o concluzie, Primăria va face investiții”, a spus primarul Ion Lungu, el precizând înainte că într-o atare situație Primăria va deveni asociatul participant, iar Casa de Cultură asociatul administrator. La expirarea duratei acestui contract, toate investițiile ar reveni asociatului administrator, în speță Casei Culturii.

Precizând că nu este tocmai un contract avantajos pentru municipalitate – „la profit și pierderi suntem la 50%”, după cum chiar Ion Lungu a menționat – totuși primarul a mai insistat asupra faptului că „trebuie să întreprindem orice pentru a schimba instalațiile de încălzire și de climatizare, mobilierul scaunele și celelalte accesorii”.

Potrivit edilului, această variantă este în analiză la juriști, pentru a stabili clar baza legală și corectă, dar și limitele acesteia. Ion Lungu a mai spus că, din informațiile pe care le are, singurul caz de acest gen din țara noastră este la Sf. Gheorghe și că va discuta cu primarul din orașul respectiv pentru a-și face o idee mai bună. „Merită orice efort să putem moderniza Casa de Cultură, să o putem salva. Este un monument de arhitectură deosebit și un obiectiv important pentru activități culturale”, a explicat primarul Sucevei.

Casa de Cultură a Sucevei este administrată, prost, de Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), un orga­nism care reprezintă confe­derațiile sindicale CSDR, Cartel Alfa, CNSLR – Frăția și BNS. Aceste confederații au la Suceava membri puțini și inactivi, dar s-au făcut stăpâne și au adus aproape de stadiul de ruină una dintre clădirile simbol ale orașului. (D.P.)

Vezi si

Trei bărbați din banda de tâlhari de la Rădăuți – Dornești au fost arestați

În perioada aprilie – iunie 2022, cei 10 bărbați din Rădăuți și Dornești, care au …