Friday , May 14 2021

CAS va deconta până la sfârșitul lunii iunie tratamentul pacienților cu hepatită C

La nivelul județului nostru sunt peste 200 de suceveni care primesc tratament gratuit fără interferon. Contractele în baza cărora pacienții beneficiau de medicamente au fost prelungite de la sfârșitul acestei luni până pe 30 iunie  

După cum reiese din declarațiile directorului general în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorțu, tratamentele pentru pacienții cu hepatita C vor fi asigurate fără întrerupere, chiar dacă contractele în baza cărora pacienții beneficiau gratuit de medicamente, expiră la sfârșitul acestei luni. ”CNAS va prelungi valabilitatea contractelor cost-volum-rezultat în baza cărora pacienții cu hepatită C beneficiază de tratamente fără interferon,  de la data de 31 martie 2021 până la 30 iunie 2021. Până la data respectivă, CNAS va face toate demersurile necesare pentru încheierea unor noi contracte cost-volum-rezultat, care vor asigura continuitatea accesului pacienților cu hepatită C la tratamentele fără interferon”, a declarat Cristi Bleorțu, director general CAS Suceava.

Tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatită C au fost prescrise și decontate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate începând cu anul 2015 și au dat posibilitatea tratării cu succes a unui număr mare de bolnavi cu grade diferite de fibroză și comorbidități. Din luna februarie a anului trecut, și Spitalul Județean Suceava oferă tratament fără interferon. Până atunci, la nivel național erau nouă centre care ofereau acest tratament, iar sucevenii, pentru întocmirea dosarului de aprobare pentru tratamentul fără interferon, trebuiau să se adreseze medicilor de specialitate din cele nouă centre desemnate, și anume din București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și Oradea, iar dosarul întocmit trebuia depus la Casa de Asigurări de Sănătate cu care se afla în relație contractuală medicul respectiv de specialitate, acum, toate acestea putându-se face la Suceava.

Comisia de specialitate a CNAS va analiza dosarele depuse în vederea aprobării și va verifica dacă acestea corespund criteriilor de eligibilitate. Decizia comisiei va fi comunicată pacientului de către Casa de Asigurări de Sănătate Suceava. Producătorii de medicamente și CNAS au încheiat contracte cost-volum, în cadrul cărora se vaține seama atât de numărul de pacienți tratați, cât și de rezultatul obținut în urma tratamenului. Casa de Asigurări de Sănătate va plăti medicamentele fără interferon folosite doar dacă pacientul inclus în program se vindecă. Studiile clinice au arătat că rata de vindecare a hepatitei C cu medicamente fără interferon este de peste 90%. Terapia constă în admi­nistrarea unor pastile ce conțin molecule care atacă virusul hepatic. Noul tratament durează trei luni și costă cel puțin 50.000 de euro de pacient. Pacienții vor trebui să respecte me­dicația și să meargă la control periodic.

La Suceava, în evidențele Casei Județene de Asigurări de Sănătate sunt peste 200 de pacienți cu hepatita C și ciroză. “Hepatita C este asimptomatică, nu provoacă simptome evidente sau supărătoare, însă afectează cu timpul funcțiile ficatului și degenerează în ciroze hepatice, cancer de ficat, insuficiență hepaticăși poate duce la deces.Boala se manifestă prin oboseală, dureri musculare, iritabilitate, greață sau icter ușor. Hepatita C este o boală care se transmite de la o persoana la alta prin contaminarea cu sângele infectat, fiind mai expuse riscului persona­lul medical, persoanele cu parteneri sexuali multipli sau cele care și-au făcut tatuaje, piercing-uri sau tratamente cosmetice cu instrumentar nesterilizat”, a explicat medicul Monica Terteliu, șefa secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Programul vizitei premierului la Suceava

Premierul Florin Cîțu va sosi, vineri, 14 mai, în Suceava urmând să facă mai multe …