Tuesday , March 28 2023

Carmen Veronica Steiciuc, directoarea Teatrului ”Matei Vișniec”, a încetat din viață

Luni, 1 noiembrie, Carmen Veronica Steiciuc, directoarea Teatrului ”Matei Vișniec”,a încetat din viață la Spitalul Județean Suceava.

Carmen Veronica Steiciuc, managerul Teatrului ”Matei Vişniec” din Suceava, a murit, luni, în jurul orei 15.30, la vârsta de 53 de ani, aceasta fiind infectată cu noul coronavirus.

Ea s-a internat în Secţia de Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava pe 23 octombrie 2021, abia după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat puternic.  Sambătă, 30 octombrie, ea a suferit un stop cardio-respirator şi a fost transferată în Secţia ATI COVID a Spitalului Judeţean , fiind resuscitată și intubată. S=mbătă seara a fost operată de urgenţă după ce a fost depistată o hemoragie internă, pe fondul unui ulcer duodenal mai vechi.

Cu toate eforturile medicilor, luni după-amiaza Carmen Viorica Steiciuc a pierdut lupta cu necruţătoarea boală.

Conform apropiaţilor ei, Carmen Steiciuc avea diferite alergii şi de aceea a ezitat să se vaccineze împotriva COVID 19. Din cauza acestor probleme, ea a avut un regim alimentar auster în ultimii 6 ani şi evita medicamentele de orice fel.

Carmen Steiciuc a abolvit trei facultăți, de automatizări și calculatoare, de sociologie, secția asistență socială, și de teatrolgie, secția jurnalism teatral. În prezent, ea era doctorand la Școala Doctorală de Teatru Iași.

A publicat mai multe cărţi de poezie,  era membră a Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2005 a devenit membru în Ordinul Poeților Mantelaţi din Torino-Italia. Printre volumele de poezii publicate de Carmen Veronica Steiciuc se numără „Culoarea neprevăzută a orei”(1995), „The essence of a dream”(2003), „Poeme de religii diferite”(2004), „Cu o pereche de aripi noi” (2005), “Cu o pereche de aripi noi / Avec une paire d’ailes nouvelles”, ediţie bilingvă română- franceză (2008).

Ea a obţinut Marele Premiu „Nicolae Labiş” la Suceava în 1991, Premiul Ambasadei Franţei în România „Arthur Rimbaud” – 1992, Premiul I la concursul „Tudor Arghezi” de la Târgu Jiu, 1992, Premiul „Cele mai frumoase poeme de dragoste”- Bucureşti, 1991, Premiul I la concursul „Moştenirea Văcăreştilor” – Târgovişte, 1991, Premiile „International Poet of Merit” acordate de Societatea Internaţională a Poeţilor din Washington D.C., SUA, 1998, 1999 şi 2000, Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru Poezie pe 2004 – volumul „Poeme de religii diferite”, Premiul Fundaţiei Culturale a Bucovinei pentru Poezie pe 2004 – volumul „Poeme de religii diferite”, Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru Poezie pe 2005 – volumul „Cu o pereche de aripi noi” şi Premiul pentru poezie religioasă la Concursul „Natale Oggi” – Torino, Italia, 2007.
Carmen Veronica Steiciuc avea o relaţie veche de prietenie cu renumitul dramaturg Matei Vişniec şi se afla la conducerea teatrului sucevean de la înfiinţarea acestuia, în urmă cu 6 ani.

Dumnezeu s-o odihnească!

Vezi si

Stejari și tei, plantați la Stupca de vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, la 105 ani de la Unirea Basarabiei cu Țara

Luni, 27 martie 2023, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a plantat stejari și tei …