Monday , December 5 2022

Candidații concursului pentru directori școlari vor susține între unul și cinci interviuri, în funcție de numărul unităților de învățământ pentru care au optat

Potrivit metodologiei, nu există o limită în privința numărului de posturi de director școlar pentru care un candidat poate opta. Cele mai multe opțiuni exprimate de un singur candidat din județul nostru sunt în număr de 5, alții optând pentru susținerea interviului pentru postul de director în 3-4 unități de învățământ. Desigur, sunt și unități de învățământ pentru care nu s-a înscris niciun candidat, iar altele au rămas fără candidați în urma desfășurării probei scrise. Constituirea comisiilor pentru proba de interviu este o adevărată probă de foc, ținând cont că o astfel de comisie are 5 membri. Totuși, inspectorii școlari spun că în județul nostru lucrurile stau bine, față de alte județe, în care sunt candidați care au exprimat 97 sau 58 de opțiuni 

Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava și-a concentrat toate forțele, în această perioadă, pentru organizarea următoarei etape din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar. Constituirea comisiilor pentru proba de interviu este o adevărată probă de foc, ținând cont că o astfel de comisie are 5 membri, și anume reprezentantul IșJ, reprezentantul autorității locale, doi reprezentanți aleși prin vot secret de către colectivul școlii, din rândul profesorilor titulari, și un specialist resurse umane, din cadrul unor firme private sau din mediul universitar, care va asigura profesionalizarea concursului. Interviurile celor 199 de candidați care au promovat proba scrisă vor fi programate în perioada 15 noiembrie-8 decembrie, deci pe parcursul a trei săptămâni, însă organizarea și constituirea comisiilor este îngreunată de numărul opțiunilor candidaților. Cele mai multe opțiuni exprimate de un singur candidat din județul nostru sunt în număr de 5, alții optând pentru susținerea interviului pentru postul de director în 3-4 unități de învățământ. Desigur, sunt și unități de învățământ pentru care nu s-a înscris niciun candidat, iar altele au rămas fără candidați în urma desfășurării probei scrise.

Potrivit metodologiei, nu există o limită în privința numărului de posturi de director școlar pentru care un candidat poate opta. Totuși, inspectorii școlari spun că în județul nostru lucrurile stau bine, față de alte județe, în care sunt candidați care au exprimat 97 sau 58 de opțiuni. ”Avem candidați care au exprimat un maxim de 3-4-5 opțiuni, nu mai mult. Au optat pentru unități de învățământ din zone diferite, cum ar fi Vicov și Suceava, pentru că metodologia permite acest lucru. Pregătirea comisiilor pentru proba de interviu presupune o muncă grea și suntem la limită, din cauza numărului mare de persoane de care avem nevoie. Sunt situații în alte județe care pun mari probleme de organizare. Noi însă ne descurcăm”, a declarat inspectorul școlar general prof. Grigore Bocanci, șeful IŞJ Suceava.

Procedura operațională pentru proba de interviu din cadrul concursului pentru directori școlari prevede că interviul durează 60 de minute, timp în care se evaluează competențele de management strategic, operațional și comunicare, prin prezentarea unei strategii de dezvoltare a unității de învățământ pentru care candidează; abilitățile de rezolvare a unor situații – problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează; competențele digitale, pe baza utilizării calculatorului. Etapa I, pentru susținerea prezentării candidatului și a strategiei de dezvoltare a unității de învățământ, va dura maximum 25 minute, etapa a II-a, care constă în pregătirea și prezentarea modalități de rezolvare a situației-problemă–maximum 20 minute, iar etapa a III-a, în care candidații vor avea de rezolvat sarcina de lucru repartizată pentru evaluarea competențelor digitale va dura maximum 15 minute.

Proba interviului va fi supravegheată audio-video, iar camerele vor fi instalate astfel încât să surprindă cel puțin frontal toți membrii comisiei, candidatul, observatorii, în timpul susținerii probei, precum și toate acțiunile și dialogurile candidaților, membrilor comisiei și ale observatorilor în desfășurarea acestor activități. De asemenea, camerele trebuie să surprindă și monitoarele calculatoarelor folosite de candidați în timpul probei de interviu.

Amintim că, la nivelul județului Suceava, sunt vacante 217 posturi de director și 55 de director adjunct. În data de 17 decembrie vor fi validate rezultatele finale ale concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ. Deciziile de numire pe post vor fi emise în zilele de 20-22 decembrie, iar aplicarea lor se va face începând cu data de 10 ianuarie 2022. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Podul de la Praxia va fi reabilitat anul viitor

Anul viitor vor demara lucrările de reabilitare a podului de la Praxia, situat pe un …