Friday , March 29 2024

Campania maraton de sterilizări gratuite are un succes imens, însă adăposturile sunt pline ochi, pentru că sucevenii nu mai adoptă câini și pisici

 Pe lângă proprietarii responsabili, care au decis să-și sterilizeze animalele pentru a împiedica înmulțirea necontrolată a acestora prin comune sau pe străzi, această campanie a scos la iveală și foarte mulți oameni de bine, cu suflet mare, care au conștientizat problema maidanezilor și că cea mai bună soluție este sterilizarea.  Unul dintre aceștia este o profesoară din Dumbrăveni care, de două săptămâni încoace, culege maidanezi de pe ulițele de la țară și-i duce la sterilizat. Pe de altă parte, în ultimele două luni doar doi câini au fost adoptați din adăpostul asociației din Dărmănești, care efectiv nu mai are loc pentru alte suflete nevinovate aflate în nevoie de grijă, mâncare, tratamente și un loc în care să fie feriți de rele și pericole. ”Adăpostul este plin. Am închis poarta. Nu mai avem unde băga câini, încercăm să ajutăm doar urgențele, călcații de mașini, bătuții, otrăviții, schingiuiții. În rest, sterilizăm până la epuizare. Căci aceasta este normalitatea și singura cale umană și civilizată de a reduce abandonul și numărul câinilor de pe străzi”, au punctat reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle.

Maratonul de sterilizări gratuite, organizat de Asociația Casa lui Patrocle cu sprijinul financiar al lui Ştefan Mandachi și Fundației Jeni Mandachi, se desfășoară în județul Suceava de două săptămâni. Mii de animale au fost sterilizate în toată această perioadă, atât câini, dar și pisici, cu și fără stăpâni. Pe lângă proprietarii responsabili, care au decis să-și sterilizeze animalele pentru a împiedica înmulțirea necontrolată a acestora prin comune sau pe străzi, această campanie a scos la iveală și foarte mulți oameni de bine, cu suflet mare, care au conștientizat problema maidanezilor și că cea mai bună soluție este sterilizarea.Unul dintre aceștia este o profesoară din Dumbrăveni care, de două săptămâni încoace, culege maidanezi de pe ulițele de la țară și-i duce la sterilizat.

Flavia Oboroceanu

”Ea este Flavia Oboroceanu, prietena noastră. Flavia locuiește în Dumbrăveni și este cadru didactic – profesoară de biologie la Școala Gimnazială din Udești. Putem pune un pariu că toți elevii săi iubesc animalele. Avem atâtea de povestit despre Flavia, dar o să vă spunem ce face ea de vreo două săptămâni încoace, de când am început maratonul de sterilizări. Înafară de familie, după muncă și în timpul care-i mai rămâne, aleargă și culege maidanezii de pe ulițele de la țară și-i aduce la campanie. Toți care-i ies în cale. Cu mașina ei, singură, fără ajutoare. În portbagaj, pe bancheta mașinii, în cuști și cutii. Lasă unul, se duce după altul.

Câinii săi au crotalii în poze. Semn că sunt ai nimănui și se vor întoarce pe stradă. Trist, însă măcar n-or mai face pui. De oameni ca Flavia avem nevoie. De oameni care-și apleacă sufletul și grija asupra celor de pe stradă, care n-au pe nimeni. Exact cum vă spune Ştefan Mandachi într-una: în drumul către campanie și înafară de câinele vostru de-acasă, mai agățați și un orfan de pe stradă. Căci ăla orfan tot pe stradă rămâne și tot pe stradă va face pui”, au subliniat reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle.

Recorduri de sterilizări de Ziua internațională a pisicii

În data de 8 august a fost marcată Ziua internațională a pisicii, iar în acea perioadă Asociația Casa lui Patrocle continua campania de sterilizare în comuna Adâncata, unde foarte mulți oameni simpli și-au adus animalele pentru a le steriliza, ca să nu se mai înmulțească excesiv prin sate. Cu această ocazie, medicii veterinari implicați în campanie au bătut recordurile, reușind să sterilizeze 80 de pisici într-o singură zi. ”Lume multă, simplă și modestă. Oameni de la țară cu mâinile muncite și crăpate care nu știau cum să ne mulțumească. Nu, noi le mulțumim. Lăsau câte o pisică, apoi fugeau după alta, o căutau și pe cea a vecinilor, și pe cea din șură sau din pod, așa că am bătut toate recordurile și-am rezolvat vreo 80 de bucăți într-o singură zi. Continuăm să sterilizăm toată luna august. Munca din spatele pozelor este multă și grea, însă o facem cu responsabilitate. Pentru voi. Suceava sterilizează! Mult, bine și peste tot!”, au povestit organizatorii campaniei de sterilizare.

Campania-maraton de sterilizare continuă, bucurându-se de rezultate excepționale, însă o mare problemă umbrește munca voluntarilor care luptă pentru drepturile animalelor. Adăposturile sunt pline de câini și nici adopții nu se fac, fiind parcă blocate în timp, însă animale rănite, bolnave sau abandonate sunt adunate zilnic, pentru a li se acorda ajutorul necesar. Din păcate, în ultimele două luni doar doi câini au părăsit adăpostul din Dărmănești, care efectiv nu mai are loc pentru alte suflete nevinovate aflate în nevoie de grijă, mâncare, tratamente și un loc în care să fie feriți de rele și pericole.

”Adăpostul este plin. Am închis poarta. Avem două adopții locale în două luni, ambii câini au plecat în familii de oameni buni din Suceava. Nu mai avem unde băga câini, încercăm să ajutăm doar urgențele, călcații de mașini, bătuții, otrăviții, schingiuiții. În rest, sterilizăm până la epuizare. Căci aceasta este normalitatea și singura cale umană și civilizată de a reduce abandonul și numărul câinilor de pe străzi. Până ieșim pe pensie sperăm să înțeleagă și edilii noștri fenomenul, cauza, efectul și ce trebuie făcut”, a conchis Asociația Casa lui Patrocle. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …