Tuesday , March 5 2024

Cadariu crede că România poate să facă un domeniu schiabil comparabil cu cele din Vestul Europei și dă drept contraexemplu pârtia de la el de acasă, din Gura Humorului

Ministrul Antrepre­noriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, speră ca până la finalul anului să fie gata un studiu profesionist, care să indice clar unde sunt condiții prielnice pentru a se realiza pârtii de schi, cu scopul ca România să facă măcar un domeniu schiabil comparabil cu cele din Vestul Europei și finanțat și de la bugetul de stat. “În prea multe cazuri s-au finanțat pârtii de schi în locuri total neprielnice. La mine acasă, la Gura Humorului, există o pârtie de schi, pornește de la 400 de metri altitudine, se termină la 780 de metri altitudine din zonă premontană. N-are cum să fie o activitate eficientă economic. În prea multe din cazuri s-a dat satisfacție unor orgolii locale și s-au acordat finanțări”, a spus ministrul.

“România să poată face măcar un domeniu schiabil eventual finanțat de la buget, măcar comparabil cu cel de la Pasko sau de la Bucovel, de la ucraineni, ca să nu mai spunem de Vestul Europei. (…) Acum suntem într-o achiziție publică, scoatem la licitație întocmirea studiului care să ne spună care sunt locațiile de România pretabile pentru așa ceva, că acolo trebuie să ai utilități, să ai precipitații, trebuie să ai altitudine, trebuie să ai curenți de aer să, multe lucruri”, a declarat, joi, ministrul Constantin Daniel Cadariu.
Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a precizat că el a cerut ca să se dea posibilitatea ca și firme specializate din UE să participe la licitația privind întocmirea studiului.
“Ai mei de la minister nu au fost atenți și au pus doar pe SEAP achiziția publică, am oprit-o și am solicitat să fie pusă pe pe jurnalul Uniunii Europene pentru a avea șansa și firme specializate din vestul Europei să vină să participe la această licitație, cel puțin asta e speranța mea (…) În stadiul ăsta suntem. Sper să avem acel studiu măcar într-o jumătate de an. Eu așa sper. Studiu să fie făcut profesionist și în teren, nu din birou”, a arătat Cadariu.
Potrivit sursei citate, studiul nu va include zonele protejate de grad zero, pentru că acolo Ministerul Mediului nu ar aviza realizarea domeniilor schiabile.
Ministrul Constantin Daniel Cadariu este realist și a afirmat că în timpul mandatului său nu se va face un asemenea domeniu schiabil.
“Eu cât sunt la minister nu apuc să derulez, încerc să creez cadrul legal după care să creez baza”, a evidențiat Constantin Daniel Cadariu.
Cadariu a criticat felul în care s-a investit până acum în pârtii în România și a spus că “în prea multe cazuri s-au finanțat pârtii de schi în locuri total neprielnice” și a dat ca exemplu negativ chiar o pârtie din zona din care provine, din Gura Humorului.
“Dacă discutăm, de exemplu, despre schi și despre pârtii, în momentul de față avem 22 de localități din România, 92 de locații unde există pârtii de schi. Sunt 266 de pârtii de schi acreditate de minister. Sunt doar 256 de kilometri de pârtie. Adică sub un kilometru pe pârtie. (…) Mulți dintre noi, inclusiv eu, practicăm acest sport și am fost în țări consacrate, în Austria, în Italia, în Elveția, în Franța și am văzut cam ce ar înseamnă un domeniu schiabil. Înseamnă zeci de pârtii, zeci de instalații, zeci, sute poate mii de locuri de parcare, utilități acolo, în zonă și atunci am spus domnule, a fost un program în trecut (…), a mai fost un alt program de finanțare a unor astfel de pârtii, dar în prea multe cazuri s-au finanțat pârtii de schi în locuri total neprielnice. (…) La mine acasă, la Gura Humorului, există o pârtie de schi, pornește de la 400 de metri altitudine, să termină la 780 de metri altitudine din zonă premontană. N-are cum să fie o activitate eficientă economic. În prea multe din cazuri s-a dat satisfacție unor orgolii locale și s-au acordat finanțări”, a spus ministrul.
Conform Agerpres, Constantin Daniel Cadariu s-a întâlnit joi, la Sibiu, cu președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, primari din zone turistice, dar și operatori din turism, reprezentanți ai oamenilor de afaceri.  (O.S.)

Vezi si

Primăria Suceava intenționează să acceseze noi fonduri elvețiene

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat că, după ce a participat la Forumul organizat …