Monday , May 20 2024

Bullying în școli din mediul rural, printre elevii de gimnaziu. Patru cazuri au fost raportate către IŞJ de la începutul anului școlar

Cazurile de bullying din județul nostru se petrec în școlile din mediul rural, printre elevii de gimnaziu, și nu în marile orașe, în liceele tehnologice sau colegii. Cel puțin asta reiese din raportările oficiale, evident foarte puține la număr, comparativ cu realitatea din școli. Inspectoratul Şcolar Județean Suceava a fost înștiințat, de la începutul anului școlar, despre existența a patru cazuri de bullying, toate petrecute în învățământul gimnazial. Potrivit informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al instituției, inspectorul școlar Cezar Anuței, s-au înregistrat trei cazuri de bullying în mediul rural și unul în urban, fiind vorba despre un caz de cyberbullying, două de bullying fizic și un caz de bullying verbal.

La începutul acestui an, un raport al organizației Salvați Copiii atrăgea atenția asupra creșterii alarmante a numărului de cazuri de bullying în unitățile de învățământ, cu aproape o treime față de anul școlar de dinainte de pandemie. Dacă în 2019, înainte de pandemie, erau în jur de 6-7 mii de cazuri pe an de bullying în școli, în anul școlar 2021-2022, au fost înregistrate peste 10 mii de cazuri. Jumătate dintre copii au raportat o situație de bullying în care au fost implicați ca victime, în timp ce 4 din 5 copii au fost martorii unor agresiuni. Cele mai multe dintre aceste cazuri nu ajung să fie raportate sau nici măcar nu sunt reclamate de către elevi. În încercarea de a ține sub control fenomenul, în fiecare an sunt derulate tot felul de proiecte și campanii de prevenire a violenței școlare.

Potrivit procedurilor în vigoare, în urma identificării unui caz de bullying, personalul unității de învățământ are obligația să elimine riscurile și chiar să apeleze numărul unic 112, dacă este necesar. În funcție de gravitatea cazului, intervievarea persoanelor implicate este realizată de reprezentanții poliției, ai DGASPC sau ai unității de învățământ. La nivelul unității de învățământ preuniversitar se stabilesc măsuri de sprijin și sancțiuni prevăzute de lege pentru persoanele implicate. Personalul unității de învățământ se asigură că măsurile de sprijin și sancțiunile se stabilesc în raport cu gravitatea cazului, pentru înlăturarea cauzelor și efectelor, și sunt adecvate nevoilor de dezvoltare și integrare socială a persoanelor implicate.

Printre măsurile de sprijin cel mai des aplicate se numără consilierea de grup și/sau individuală și organizarea și recomandarea participării copiilor implicați în situații de violență la activități de dezvoltare a abilităților socioemoționale și a strategiilor de autoreglare emoțională în momente de stres. (O. NUȚU)

Vezi si

Patru medalii de aur pt USV, la International Innovation Summit E-NNOVATE, în Polonia

În perioada 16-18 mai a.c., Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea …