Tuesday , March 19 2024

Cum se împart anul acesta banii Sucevei. Cele mai mari sume merg la drumuri, subvenții la transport și învățământ

Proiectul de buget local pe acest an a fost aprobat în ședința de ieri a Consiliului Local Suceava cu 15 voturi „pentru”, din cele 22 valabil exprimate. Valoarea bugetului municipiului pentru acest an este de 574.734.135 lei la venituri și 576.283.360 lei la cheltuieli u potrivit primarului Ion Lungu, bugetul cuprinde lucrări de investiții în valoare de 264.741.900 lei, majoritatea fiind însă „lucrări în continuare”. In funcție de deschiderea unor finanțări cu fonduri europene în acest an, este posibil să fie operate rectificări de buget de așa manieră încât ponderea cheltuielilor de investiții să crească, actualmente aceasta fiind sub 50%, majoritare fiind cheltuielile de funcționare.

Proiectul de buget local pe acest an a fost aprobat în ședința Consiliului Local Suceava de joi, 27 ianuarie, cu 15 voturi „pentru” din cele 22 valabil exprimate. „Mulțumesc domnilor consilieri pentru votarea bugetului. Sunt convins că bugetul pentru 2022 va fi mai bun decât cel pentru 2021”, a declarat primarul Ion Lungu, la finalul ședinței.

Din câte se pare, voturile contra și/sau abținerile au venit dinspre grupurile de la PSD și USR, deducția având la bază faptul că la ședința respectivă cele mai multe critici la adresa primarului Ion Lungu au venit din această zonă.

Valoarea bugetului pentru acest an este de 574.734.135 lei la venituri și 576.283.360 lei la cheltuieli – suma de 86.355.500 lei ar reprezenta-o „cheltuielile de personal”. Potrivit inițiatorului acestui proiect, primarul Ion Lungu, bugetul cuprinde lucrări de investiții în valoare de 264.741.900 lei, majoritatea fiind însă „lucrări în continuare”. În funcție de deschiderea unor finanțări cu fonduri europene în acest an, este posibil să fie operate rectificări de buget de așa manieră încât ponderea cheltuielilor de investiții să crească, actualmente aceasta fiind sub 50%, majoritare fiind cheltuielile de funcționare.

În proiectul de buget local al municipiului Suceava, cheltuielile pentru întreţinerea, reparaţiile şi investiţiile în infrastructura rutieră, precum şi subvenţiile pentru transportul de călători în comun au fost creditate cu 23,94% din total. Privitor la alte capitole bugetare, facem precizarea că pe poziţia a doua vine Învăţământul, cu 14,05%, însă suma alocată pentru reparaţii, întreţinere şi investiţii nu este deloc una în scădere faţă de anii anteriori, ci chiar se va dubla. Pentru „Cultură, recreere şi domeniu public” în 2022 se alocă 13,54% din buget, pentru „Locuinţe şi dezvoltare socială” se alocă12,72%, iar la „Protecţia mediului” se alocă 9,93%, cea mai mare parte fiind cheltuielile cu salubritatea. „Combustibilii şi energia” au o pondere de 4,71% în bugetul local, „Autorităţile executive” au rezervate 6,56% din buget, cu „Asistenţa socială” se va cheltui 5,93% din total. În bugetul municipiului Suceava, la cheltuieli mai sunt trecute „Ordinea publică”, cu 2,55%, „Sănătatea” cu 1,49%, „Acţiunile economice” cu 1,75%, „Evidenţa persoanelor” cu 1,46%, „Alte acţiuni”, cu 0,50% şi „Datoria publică” cu 0,87%.

Reamintim că Primăria va plăti prin bugetul acestui an 28 de milioane de lei pe subvenții de acoperire a diferenței de preț la biletele TPL și a diferenței de preț la gigacalorie – 15 milioane de lei pentru transport public și 13 milioane de lei pentru termoficare – „fiind pentru prima dată de când sunt primar când subvenția la TPL e mai mare ca cea de la termoficare”, a spus primarul Lungu. În acest sezon subvențiile sunt mai mici ca urmare a scăderii cotei de TVA aplicată energiei termice, fapt pentru care Primăria achită diferenţe de tarif mai mici la gigacalorie. De cealaltă parte, creșterea de prețuri la energie electrică a condus la o creștere peste așteptări a cheltuielilor cu autobuzele electrice, motiv pentru care au fost prevăzute sume de bani mai mari pentru acoperirea unor cheltuieli la TPL.

Totodată, Primăria municipiului Suceava va aloca în acest an mai mulți bani față de anul trecut pentru acordarea de ajutoare financiare persoanelor vulnerabile. Astfel, suma ce va fi prevăzută în buget cu această destinație este cu 47,83% mai mare în 2022 (10,7 milioane de lei) față de 2021 (7,2 milioane de lei). De altfel, pentru a putea acorda sprijin financiar la un număr cât mai mare de persoane municipalitatea va modifica hotărârea de consiliu local privind stabilirea plafoanelor de venituri pe membru de familie. Astfel, plafonul va crește la 1.500 de lei, în condițiile în care până acum era sub 1.000 de lei.

Între altele, Primăria municipiului Suceava va aloca, în acest an, suma de un milion de lei Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din bugetul local, pentru sport și agrement fiind prevăzută suma de 5,6 milioane de lei, 1,2 milioane de lei pentru cultură, cinci milioane de lei fiind pentru unitățile de cult, 3,8 milioane de lei pentru exproprieri, 1,5 milioane de lei pentru programul de casare a rablelor; 6,2 milioane lei la roata panoramică de lângă Cetatea de Scaun. (D.P.)

 

 

Vezi si

Lemn fără acte în valoare de aproape 80.000 de lei, confiscat de Garda Forestieră de la doi gateriști din Brodina

În perioada 11 – 15 martie 2024, Garda Forestieră Suceava a fost efectuat un control …