Saturday , January 28 2023

Bărbatul din Iacobești care și-a folosit copiii pe post de argați la ferma sa de măgari rămâne în arest cel puțin până la finalul anului

Instanța a dispus, în rejudecare, admiterea propunerii de prelungire a măsurii arestării preventive a inculpatului Florescu Ionuț, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori și relele tratamente aplicate minorului, formulată de DIICOT – Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Biroul Teritorial Suceava,  pe o durată de 30 de zile, începând cu 02.12.2022 şi până la 31.12.2022, inclusiv. Soluția este definitivă și a fost pronunţată în ședința din data de 29.11.2022. Bărbatul din Iacobești a fost reținut de DIICOT în data de 27 octombrie, în urma unor percheziții domiciliare, fiind acuzat de trafic de persoane în formă continuată și de rele tratamente aplicate minorului.

Curtea de Apel Suceava a respins contestația împotriva măsurii de arestare preventivă formulată de Ionuț Florescu, tatăl acuzat că și-a exploatat cei cinci copii minori, punându-i la munci grele la ferma de măgari a familiei, din Iacobești. Instanța a dispus, în rejudecare, admiterea propunerii de prelungire a măsurii arestării preventive a inculpatului Florescu Ionuț, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori și relele tratamente aplicate minorului, formulată de DIICOT – Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Biroul Teritorial Suceava,  pe o durată de 30 de zile, începând cu 02.12.2022 şi până la 31.12.2022, inclusiv. Soluția este definitivă și a fost pronunţată în ședința din data de 29.11.2022.

Bărbatul din Iacobești a fost reținut de DIICOT în data de 27 octombrie, în urma unor percheziții domiciliare, fiind acuzat de trafic de persoane în formă continuată și de rele tratamente aplicate minorului. ”Obiectiv de Suceava” a scris în exclusivitate despre situația dificilă în care se aflau copiii familiei Florescu încă din anul 2015, când trei copii ai acestei familii din Iacobești au devenit cunoscuți în întreaga țară pentru că încercau să facă ceva bănuți oferind trecătorilor “șansa” de a se poza alături de măgarul lor pentru 1 leu. Atunci, cei trei au fost plasați în regim de urgență la un asistent maternal profesionist. În vara acestui an, un nou articol publicat de ”Obiectiv de Suceava” a prezentat episodul de maximă disperare a unuia dintre copiii familiei, o fată, care a fugit de acasă direct la Protecția Copilului pentru a cere ajutor atât pentru ea, cât și pentru frații ei, povestind că erau obligați să muncească de la ora 04.00 dimineața la ferma cu 60 de măgari a familiei.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2006 – iunie 2022, Ionuț Florescu, din satul Iacobești, comuna Grănicești și-ar fi exploatat prin muncă cei cinci copii minori, pe care i-ar fi obligat să presteze activități agricole de creștere și de îngrijire a animalelor, la ferma de măgari a familiei și la o fabrică de cauciucuri dintr-o localitate din județul Suceava, în scopul obținerii de beneficii materiale.

Astfel, copiii ar fi fost treziți în fiecare zi, indiferent de anotimp sau de temperaturile înregistrate, la orele patru sau cinci dimineața și ar fi fost forțați, prin recurgerea la acte agresive fizică și psihică, să muncească în gospodăria proprie până la orele 22:00 – 23:00. Totodată, în calitate de părinte, le-ar fi interzis copiilor să se implice în activități adecvate cu prietenii, activități recreative specifice vârstei, să frecventeze sau să continue cursurile școlare, măsuri și tratamente care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a minorilor. Copiii au fost exploatați astfel încă de la împlinirea vârstei de 8 sau 9 ani, bărbatul profitând de poziția de autoritate pe care o deținea și de imposibilitatea minorilor de a se apăra sau de a-și exprima voința. În prezent, cu privire la acestea a fost dispusă măsura specială de protecție a plasamentului de către DGASPC Suceava.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (O. NUȚU)

Vezi si

Larisa Blanari, noul președinte al Organizației Femeilor Social Democrate Suceava

Vineri, 27 ianuarie,  la Frasin, au avut loc lucrările Conferinței Județene de alegeri a Organizației …