Wednesday , March 29 2023

Banii pentru naveta elevilor au ajuns la IŞJ, iar în scurt timp vor ajunge la beneficiari

Unitățile de învățământ preuniversitar care școlarizează elevi cu domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află unitatea de învățământ asigură acestora o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, potrivit OME nr. 6.376 din 7 decembrie 2022. Inspectoratul Şcolar Județean Suceava informează că bugetul pentru decontarea transportului elevilor a fost repartizat pe județ, urmând să ajungă în școli. ”A fost repartizat bugetul pentru decontarea transportului elevilor și urmează să fie transferate sumele către școli. În scurt timp banii vor ajunge și la elevi”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Suma forfetară se acordă în avans de către unitățile de învățământ preuniversitar, la solicitarea scrisă a elevului, înregistrată la unitatea de învățământ până la data de 10 a lunii curente, pentru luna următoare, din care să rezulte localitatea de domiciliu în care locuiește elevul și distanța în kilometri pe care se deplasează până la unitatea de învățământ.

Sumele sunt decontate în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați elevii, dus-întors, pe durata cursurilor școlare. Plata avansului ar trebui să fie efectuată de către unitatea de învățământ în intervalul 25—28 al lunii curente pentru luna următoare.

Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel: contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați; contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.

Pentru facilitățile de transport acordate elevilor, se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru. Pentru distanțele de peste 50 de kilometri, calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru.

În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. (Oana NUTU)

Vezi si

Percheziții DNA în județele Suceava, Botoșani și Iași la firme, instituții de mediu și primării

Procurorii din DNA de la Serviciul Teritorial Suceava au desfășurat, miercuri, 29 martie, 64 de …