Tuesday , January 31 2023

Avertisment al silvicultorilor suceveni: Pe lângă atacurile urșilor au apărut și atacuri tot mai sângeroase ale lupilor

Efectivele de urși din județ au crescut foarte mult, ajungând în prezent la trei sute, față de efectivul optim de efectivul optim de aproximativ 100, ceea ce afectează efectuarea de lucrări silvice și sunt puse în pericol gospodării ale populației, se arată într-un raport al Direcției Silvice (DS) Suceava prezentat, joi, în ședința Colegiului Prefectural n totodată, silvicultorii au atenționat că se confruntă cu ”atacuri de lupi din ce în ce mai sângeroase”.

Silvicultorii suceveni au prezentat în situația privind atacurile urșilor în județ și care sunt măsurile pe care le-au luat, avertizând totodată că, pe lângă atacurile urșilor, au devenit foarte grave și atacurile lupilor.
“Creștere exagerată a numărului de urși a condus la o restrângere a posibilităților de procurare a hranei și implicit la creșterea numărului de atacuri asupra animalelor domestice și sălbatice. Mai mult, exemplarele tinere, femelele cu pui, au fost nevoite să intre în intravilanul localităților pentru procurarea hranei (…) Înmulțirea exagerată a numărului de urși a creat mari probleme și la executarea lucrărilor silvice, echipele de muncitori fiind nevoite să abandoneze lucrările din cauză că urșii s-au apropiat prea mult de locurile în care își desfășurau activitatea”, se arată în raportul DS Suceava.
Silvicultorii atenționează că deosebit de periculos este faptul că aceste exemplare au fost observate în afara fondului forestier, la zeci de kilometri distanță de pădure, cum ar fi cazul urșilor observați la Dolhasca, Horodniceni, Bălăceana, Boroaia, precizând că efectivul optim de urși din județ este de 103, dar în prezent a ajuns la 300.
“La această dată atacurile de urs asupra animalelor domestice s-au redus. În schimb, aceste atacuri s-au mutat asupra cervidelor și asupra mistreților. De fapt, datorită creșterii exagerate a efectivelor de urs, de la 103 exemplare efective optime la 300 exemplare efective reale, am ajuns în momentul de față ca efectivele reale de cervide și de mistreți să se situeze sub nivelul efectivelor optime și să scadă în continuare”, arată silvicultorii.
În aceste condiții, începând cu data de 1 noiembrie, DS Suceava a început să administreze hrană complementară pentru speciile de vânat, în special suculentele și concentratele (mere și porumb), dar la locurile de hrănire pentru mistreți și cervide vin și urșii care mănâncă hrana, atacând și ucigând mistreții și cervidele.
Totodată, silvicultorii atenționează că se confruntă cu ”atacuri de lupi din ce în ce mai sângeroase“.
Potrivit DS Suceava, pe 10 septembrie, la o stâna amplasată pe fondul cinegetic nr. 16 Valea Cârlibabei, o haită de 12 exemplare de lupi a omorât 63 de oi, valoarea pagubei fiind de 41.500 lei.
DS Suceava gestionează în prezent 24 fonduri cinegetice, dintr-un total de 71 existente la nivelul județului. Dintre cele 24 de fonduri cinegetice, 19 au habitate favorabile pentru urs. Din 2016, recoltarea ursului a fost interzisă alături de lup, râs, pisică sălbatică, toate aceste specii fiind considerate specii strict protejate.
Conform Agerpres, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a invitat primarii localităților unde în ultima perioadă au avut loc evenimente la un dialog ”onest și real” cu instituțiile publice care au rol în gestionarea acestor situații, luând în considerare și propuneri de îmbunătățire a legislației incidente privind intervenția de urgență în cazul atacurilor urșilor.

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …