Wednesday , May 18 2022

Avalanșă de amenințări cu mine amplasate în locurile publice din Cernăuți

În ultimele zile, oamenii legii din Cernăuți au primit numeroase sesizări de la persoane anonime despre mine amplasate in mall-uri, școli și alte instituții.

Interventie la un magazin METRO din Cernauti, in urma unei amenintari privind amplasarea unei bombe

Orașul Cernăuţi a ajuns să fie scena unor activități tot mai intense ale unor așa zişi „mineri” care au început să amenințe în mod deschis orașul și locuitorii acestuia. Ultima amenințare – făcută publică în media cernăuțeană chiar în seara de 23 ianuarie și reluată în data de 24 ianuarie – a fost că vor mai fi „minate” 5 clădiri în Cernăuți. „Oamenii sunt evacuați și traficul este blocat în piețe și străzi. Sarcina este de a găsi „mineri”. Până nu vor fi găsiți minerii, situația din oraș nu se va stabiliza. Vor să ne intimideze”, se menționază în presa cernăuțeană. Această amenințare a fost în contextul informării despre plasarea de exploziv în centrul comercial Prospekt, într-o casă de pe strada Nebesna Sotnia nr. 23a; Piața Soborna nr. 10 – centrul comercial Soborna; strada Kalynivska nr. 12 – piața Kalinov; strada Ruska nr. 219 – Centrul Comercial Rika.

Interventie in urma unei amenintari la un magazin din Cernauti

Pe de o parte, tot în media cernăuțeană din data de 24 ianuarie s-a făcut referire la reținerea unui „miner” care ar fi anunțat că este o bombă într-o anumită locație, anunțul dovedindu-se a fi o alarmă falsă. Despre aceasta a informat Parchetul Regional Cernăuți, fiind luată o măsură asiguratorie împotriva unui tânăr de 18 ani din Cernăuți – care ar fi declarat că în acest fel a verificat cum funcționează organele de drept – pentru raportarea în mod fals a pregătirii unei explozii, plasarea sa în arest fiind dispusă cu alternativa cauțiunii în valoare de aproape 200.000 de grivne. Potrivit anchetei, este însă vorba doar de un singur caz din numeroasele de acest gen petrecute și anume unul din noaptea de 20 spre 21 ianuarie când linia specială „102” a primit un raport anonim despre exploatarea unuia dintre magazinele non-stop din centrul Cernăuţiului. Au fost trimiși la fața locului câini special dresați, nefiind identificate dispozitive explozive sau explozivi. Suspectul. Anchetatorii Secției raionale de poliție Cernăuți a PNUD din Regiunea Cernăuți efectuează o anchetă preliminară în acest dosar penal. Conform legislației penale ucrainene în vigoare, se pedepsește cu închisoare răspândirea de informații false cu bună știință despre pregătirea unei explozii, incendiere sau alte acțiuni care amenință moartea sau alte consecințe grave.

Masina de interventie a pirotehnistilor din Cernauti

De cealaltă parte, în toate aceste zile, politicieni versați și unși cu toate alifiile nu au pierdut ocazia de a poza în rol de indivizi preocupați și vigilenți pentru binele comunității. Un exemplu bun în acest sens este guvernatorul Serhii Osaciuc, șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți cerând locuitorilor să rămână vigilenți și să asiste serviciile de salvare în verificarea informațiilor despre „minele” din oraș și regiune. Comentând pe Facebook valul de mine false în magazine și alte unități din Cernăuți „care ne țin serviciile în alertă de câteva zile”, guvernatorul Serhii Osaciuc a spus, totuși, un lucru care nu poate fi exclus din calcul: „au un obiectiv psihologic clar – de a dezvolta o reacție de indiferență în rândul populației la semnalele de alarmă, astfel încât în ​​cazul unei amenințări reale, cei mai mulți să o perceapă ca un alt fals”. Apelul lui Osaciuc a fost făcut pe 23 ianuarie, zi în care poliția verifica informațiile primite în jurul orei 16:30 despre exploatarea centrului comercial Metro de pe strada Vilșina. Se pare că în data respectivă nu mai puțin de șapte amenințări cu bomba au fost în orașul de pe Prut iar în ziua precedentă au fost trei astfel de amenințări. Una din primele astfel de amenințări cu bomba a fost la centrul comercial „Maidan”, pe data de 20 ianuarie.

Amenintare cu bomba la un magazin din Cernauti

În tot acest timp, pe social-media se discută ce obiectiv din orașul Cernăuți ar putea fi următorul din șirul numeroaselor amenințări cu bomba iar printre acestea figurează gara, stații de autobuz, Casa cu lei (sediul Administrației Regionale de Stat și a Consiliului Regional Cernăuți), Primăria și firma primarului, ROMA SRL. Au fost și unii care, mai echilibrați și realiști, au făcut apel la „postaci” să nu dea idei „minerilor”. (D.P.)

Vezi si

Patru oferte depuse la licitația pentru bazinul olimpic de 6 milioane de euro de la Dorna

Valoarea estimată a licitației organizate de Compania Națională de Investiții pentru un bazin de dimensiuni …