Saturday , August 13 2022

ATENȚIE! Avertizări meteo de caniculă. Val de căldură persistent, temperaturile (diurne și nocturne) se apropie de recordurile absolute ale perioadei 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, o avertizare  meteo de caniculă, care vizează cea mai mare parte a țării, județul Suceava fiind plasat sub Cod portocaliu, jumătatea de est, și sub Cod galben, jumătatea de vest. Astfel, în partea de vest, conform atenționării, joi și vineri, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

În zona vizată de Codul portocaliu, în zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie),   valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor  înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

A fost emis și un Cod roşu de caniculă şi disconfort termic accentuat care vizează zone din şase judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, joi şi vineri.  Zonele afectate fac parte din judeţele judeţele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.  Potrivit meteorologilor, joi şi vineri, în zonele joase din aceste judeţe se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge şi depăşi recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38-39 de grade în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopţilor temperaturile se vor menţine ridicate şi doar în orele dimineţilor se vor înregistra valori în general de 20-24 de grade.  (C.A.)

Vezi si

Flutur: Județul Suceava primește 10 milioane de euro la rectificare bugetară

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a anunțat că, conform Proiectului de rectificare bugetară lansat …