Wednesday , December 7 2022

 Arhiepiscopia va construi un complex multisport

O nouă conducere la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a adus cu sine o preocupare mai accentuată pe partea de lucrări edilitare necesare Eparhiei. Desigur, pe lângă cele ce presupun reînființarea de mănăstiri pe locul unor vechi biserici devenite între timp „de mir” sau reabilitarea bisericii Sf. M.Mc. Gheorghe a mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Mai sunt și lucrări pentru obiective precum o parcare auto în laterală de Hotel Balada – finanțarea fiind asigurată de Primărie – și un centru eparhial nou și o parcare, inclusiv desființarea unor clădiri mai vechi.

Dar poate că lucrarea cea mai interesantă și despre care (încă) nu s-a făcut vorbire este cea a unui complex sportiv. Nu este unul de dimensiuni olimpice, dar sunt câteva aspecte care rețin totuși atenția. Mai întâi de toate, amplasarea sa. Nu prea aproape de ochii mirenilor care vin frecvent la mănăstirea Sf. Ioan cel Nou unde este și catedrala arhiepiscopală, dar nici prea departe de cei ai clericilor. Adresa care figurează în autorizație la strada Parcului nr. 6E este chiar lângă căminul de bătrâni construit cu peste două decenii în urmă, prin strădania fostului chiriarh. Nu se va demola nimic (s.red.) sau, cel puțin, nu oficial pentru că din datele publice până la această dată nu ar rezulta așa ceva. Dimpotrivă, o parcela separată de teren va fi alocată pentru amenajarea unui complex multisport. Un pas spre o modernizare sau o necesitate inclusiv pentru unii clerici care, cu mulți ani în urmă, mergeau pe la dioverse săli de sport sau terenuri unde jucau fotbal? Când va fi finalizat acest complex nu se știe precis.

Teoretic, nu ar trebui să fie o lucrare de mare amploare, dat fiind că este un teren de minifotbal în suprafață de 924 mp și un teren de tenis standard în suprafață de 664 mp. Plăcut și nu cu mari pretenții – dovadă categoria de construcție care este „D” și care înseamnă de importanță redusă, spre deosebire de categoria „B” care presupune  o importanță deosebită și care este la sala polivalentă a Sucevei – dar pentru care merită amintit că o anexă cu vestiare și o tribună de beton vor fi construite, dar la fel suprafața de 115 mp este modestă, nicidecum una ostentativă. De orice parte s-ar situa unii cititori sau alții, schimbarea în sensul deschiderii Arhiepioscopiei Sucevei și Rădăuților spre domenii cu priză la public este evidentă. (D.P.)

Vezi si

Flutur anunță un proiect de 15,9 milioane de euro pentru realizarea a 193 km de piste de biciclete în județul Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, miercuri, convocarea în ședință extraordinară a Consiliului …