Tuesday , November 28 2023

Aproape o cincime dintre localitățile sucevene sunt stațiuni turistice

Avem tot mai multe stațiuni în județul nostru, turiști așijderea nu ne prea lipsesc, ba dimpotrivă. Și totuși, te și miri cum de ajung în număr mare pe drumurile noastre?!!

Până una-alta, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a anunțat că ultimul proiect de act normativ al Guvernului de recunoaștere a localităților destinații turistice de interes local din județul Suceava vizează localitățile Moldovița, Panaci, Putna, Șaru Dornei și Vama. Referitor la aceste localități, Gheorghe Flutur a spus că este binevenită și, în acest fel, ”județul Suceava este județul cu cele mai multe localități destinații turistice din țară”.

Județul Suceava are un număr de 15 de localități atestate ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local la care se vor adăuga încă 5. Astfel, conform HG 843 din 11 august 2021 din cele 98 stațiuni turistice de interes local câte sunt la nivel de țară nu mai puțin de 11 sunt pe raza județului nostru.

Este vorba despre: Cacica, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Frumosu, Fundu Moldovei, Mălini, Poiana Stampei, Pojorâta, Sadova, Solca și Vatra Moldoviței. La asta se adaugă, conform aceleiași HG 843 din 11 august 2021, alte patru stațiuni turistice de interes național din județul Suceava din cele 53 câte sunt în cuprinsul țării noastre. Este vorba despre: Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Sucevița și Vatra Dornei.

Adăugându-se cele cinci despre care a făcut referire Gheorghe Flutur, reiese că aproape a șase parte din unitățile administrativ-teritoriale ale județului nostru (114 la număr) sunt stațiuni.

„Preocuparea noastră este să transformăm Bucovina în Pol de dezvoltare turistică prin proiecte finanțate din fonduri europene în primul rând prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Reamintim că am depus fișa de proiect pentru introducere a trenului turistic Suceava – Vatra Dornei, modernizarea aerodromurilor și hergheliilor din județ, Tabăra Bucșoaia și altele”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Și cu toate că sunt atât de multe localități declarate stațiuni, este de remarcat că sunt câteva care ar avea ceva de oferit și, totuși, lipsesc din lista stațiunilor de interes local sau național: Ciocănești – comuna muzeu cu două festivaluri naționale extrem de cunoscute și apreciate; Cârlibaba – comuna pitorească, întinsă și cu facilități interesante, inclusiv o pârtie omologată; Iacobeni – o altă comună pitorească de pe valea Bistriței care are multe de oferit în afară de trecutul minier și numai zona Mestecănișului ar putea fi un argument peisagistic excelent; Frasin – localitatea ridicată la rang de oraș, cu o tabără aflată în modernizare și, poate cel mai elocvent exemplu, comuna Mănăstirea Humorului care, din punctul de vedere al numărului de locuri de cazare, poate să se încadreze chiar ca stațiune de interes național. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Azi, de Ziua Bucovinei, în centrul Sucevei: deschiderea Târgului de Crăciun, aprinderea luminilor din Bradul de Crăciun, concerte și artificii

Marți, 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, pe lângă aprinderea tradițională a luminilor din Bradul de …