Friday , March 29 2024

Aproape 250 de refugiați au ajuns până acum în spitalele din județ, 110 dintre ei fiind copii

DSP are în prezent opt medici și 12 asistente vorbitoare de limbă ucraineană, care fac triajul epidemiologic în taberele de refugiați

Până pe 8 martie, în spitalele din județul Suceava s-au prezentat pentru consultație 245 refugiați, din care 110 copii, iar prin implicarea solidară a Colegiului Farmaciștilor din județul Suceava, centrele de refugiați sunt aprovizionate cu medicamentele necesare.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică a reușit să coopteze până acum opt medici și 12 asistente, toți vorbitori de limbă ucraineană, pentru ca triajul refugiaților din Vama Siret să se realizeze cât mai ușor. Aceștia provin atât din sistemul sanitar public, cât și din cel privat, toată lumea dorind doar să ajute.

”De la începutul conflictului armat dintre Federația Rusă și Republica Ucraina (24 februarie), prin punctul de frontieră Siret au intrat în  județul Suceava valuri masive de refugiați, cetățeni ucraineni, dar și de alte nationalități. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor elementare stringente ale acestor cetățeni fugari din calea războiului,  în imediata apropiere a frontierei, în localitățile Siret și Rădăuți s-au înființat tabere de refugiați. DSP Suceava coordonează activitatea de triaj epidemiologic și de asistență medicală pentru refugiații care ajung în aceste tabere cu personal medico-sanitar voluntar din sistemul sanitar public și privat, respectiv medici și asistente medicale din spitalele din judetul Suceava, mai ales din spitalele Siret și Rădăuți.

S-a pus un accent deosebit pe cooptarea de personal vorbitor de limba ucraineană pentru a surmonta bariera de limbă care s-ar ivi între refugiați și personalul sanitar. Astfel, din totalul de aproximativ 10 medici, 20 de asistenți medicali, 1 kinetoterapeut și 1 infirmieră care își desfășoară activitatea în taberele de refugiați, 8 medici și 12 asistenți medicali și o infirmieră sunt vorbitori de limba ucraineană, care pe lângă asistența medicală de primă necesitate, oferă refugiaților și suportul social și emoțional de care aceștia au atâta nevoie. Pe site-ul https://www.dspsv.ro s-au postat informații în limba română și ucraineană pentru refugiații din Ucraina și spitalele desemnate a oferi servicii medicale refugiaților”, a declarat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Totodată, pe site-ul instituției au fost postate informații privind centrele de permanență din județul Suceava, unde pot fi consultați refugiați, în zilele lucrătoare  în afara orelor de program, respectiv între orele 15 și 8 dimineața, iar sâmbăta, duminica și sărbătorile legale 24 de ore din 24.

”De asemenea, DSP Suceava a purtat corespondență cu unitățile administrativ-teritoriale din județ, pentru asigurarea de voluntari din rândul cadrelor medico-sanitare din cabinetele școlare și a asistenților sanitari comunitari din județ care să lucreze prin rotație în taberele de refugiați. Astfel, până în prezent, s-au mai alăturat grupului de voluntari un număr de 4 medici școlari, 14 asistenți medicali școlari plus alți 6 asistenți comunitari și medici de familie”, a completat Gabriela Băncilă.

Un număr de șapte medici și 17 asistenți medicali din cadrul  DSP Suceava asigură triajul epidemiologic 24 de ore din 24 și monitorizarea condițiior igienico-sanitare în taberele de refugiati prin echipe mixte (medic + asistent ), iar suplimentar inspectorii sanitari din structura DSP Suceava evaluează respectarea condițiilor igienico-sanitare în aceste tabere. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

SYMMETRICA investește 48 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavaje și dale de beton din Sud-Estul Europei

Noua unitate de producție va fi amplasată în apropiere de București și va fi inaugurată …