Saturday , June 15 2024

Șase bărbați, reținuți pentru tăieri ilegale și furt de arbori

Polițiștii din cadrul Secției 3 de Poliție Rurală Marginea au organizat și desfășurat în ultima perioadă cea mai amplă acțiune pe linie silvică, activitățile vizând atât transportatorii de material lemnos dar și documentarea aspectelor de natură infracțională privind delicte silvice. Rezultatele sunt spectaculoase: 6 persoane reținute în arestul IPJ Suceava după efectuarea unor percheziții domiciliare, peste 10 transporturi ilegale de material lemnos interceptate și verificate, lemn confiscat și sancțiuni contravenționale aplicate pentru lipsă de avize dar și pentru încercări ingenioase de eludare a legii. Pe lângă aspectele procedurale și de constatare, mesajul transmis de către polițiștii Secției 3 de Poliție Rurală Marginea și de către polițiștii suceveni în general este unul cât se poate de clar: Toleranță ZERO față de infracționalitatea silvică!

 În cursul lunii februarie, polițiștii Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea au fost sesizați de către Ocolul Silvic Solca cu privire la faptul că autori neidentificați au tăiat ilegal din parcela U.A. 229 A, aparținând pădurii comunale Volovăț, mai mulți arbori, materialul lemnos rezultat fiind ulterior sustras.  Din verificările efectuate și corespondența cu Ocolul Silvic Solca a rezultat că valoarea prejudiciului este de peste 7.000 lei și depășește de 35,83 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Ca urmare a activităților informativ – operative desfășurate de polițiștii Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea, s-a stabilit un cerc de suspecți, bănuiți de comiterea faptelor fiind 6 bărbați din comunele Volovăț și Sucevița.

Au fost efectuate  percheziții domiciliare la imobile în care a fost identificat o parte din materialul lemnos sustras, iar după administrarea probatoriului, prin ordonanță, s-a dispus și confirmat efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 6 suspecți cu vârste cuprinse între 24 și 55 de ani, trei dintre bărbați fiind domiciliați în comuna Sucevița, iar alți trei în comuna Volovăț.

Ulterior,  față de cei 6 bărbați, polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de „tăiere ilegală de arbori” și „furt de arbori”. Toți cei 6 bărbați au fost reținuți și încarecerați în arestul IPJ Suceava.

Activitățile complexe au fost completate și de organizarea unor filtre în trafic pe principalele căi de comunicație de pe raza de arondare a Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea sau care converg spre această zonă.

 Astfel, sâmbătă, 18 martie, la orele 05.43, polițiștii  au indentificat pe DN17A, pe raza comunei Marginea, o autoutilitară ce transporta material lemnos.  În urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL.2, pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de însoțire a materialului lemnos, astfel încât polițiștii din cadrul SPR3 Marginea au procedat la oprirea regulamentară a autoutilitarei, conducătorul auto legitimându-se în persoana unui bărbat de 43 ani, din  Sucevița, satul Voievodeasa. Șoferul nu a putut prezenta un aviz de însoțire pentru cantitatea de material lemnos transportată.  Transportul a fost însoțit de către polițiștii la Cantonul Ocolului Silvic Marginea, unde împreună cu lucrătorii din cadrul Ocolului Silvic Marginea  a fost inventaria materialul lemnos, rezultând o cantitate de 3,45 mc lemn foc fag.

Șoferul a fost amendat, confiscându-i-se cantintatea de 3,45 mc lemn foc fag, în valoare de cca. 600 lei, care a fost dată în custodia lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

Într-un alt caz, joi, 16 martie, la orele  13:10, polițiștii din cMarginea au oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DN 17A raza comunei Sucevița. Mașina era condusă de un bărbat din comuna Marginea, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase.

În aplicația SUMAL CONTROL pentru autoutilitara în cauză există emis aviz de însoțire, pentru cantitatea de 2,64 mc lemn foc fag, dar în urma verificărilor efectuate de către lucrătorii de poliție, a rezultat că la data de 16.03.2023, în intervalul orar 10.16 – 13.10, șoferul a efectuat două transporturi de materialele lemnoase în baza aceluiași aviz de însoțire, astfel cantitatea de materialele lemnoase identificată la momentul controlului neavând proveniență legală. În autoutilitară se afla cantitatea de 3,72 m.c. lemn foc fag, conform carnetului de inventariere intocmit de către reprezentanții din cadrul Ocolului Silvic Marginea. Șoferul a fost amendat, iar cantitatea de 3,72 m.c. lemn foc fag în valoare de cca. 900 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

În aceeași zi, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au oprit pentru control  o altă autoutilitară care se deplasa pe DJ 209K, pe raza comunei Marginea, județul Suceava. La volan se afla un bărbat din municipiul Rădăuți,  iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase în baza unui aviz, fără a porni însă transportul în aplicația SUMAL 2.0 AVIZE, de la locul de emitere a avizului, prin apăsarea butonului START TRANSPORT Autoutilitarea a fost condusă la punctul de descărcare „Canton silvic”, unde, în urma inventarierii, s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 3,40 m.c. lemn foc fag. Șoferul a fost sancționat contravențional pentru faptul că a efectuat un transport de materialele lemnoase fără proveniență legală așa cum sunt stabilite de normele privind circulația materialelor lemnoase, iar cantitatea de 3,40 m.c. lemn foc fag, în valoare de cca. 800 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Un alt echipaj de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit în trafic, respectiv pe DN 2 E pe raza comunei Marginea,  ansamblul auto format din autoutilitara marca Man și remorcă ce transporta materialele lemnoase. Conducătorul auto, un bărbat din comuna Marginea,a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, cât și avizul pentru cantitatea de 6,237 mc lemn foc rășinoase, specia brad. Întrucât existau suspiciuni privind cantitatea de materialele lemnoase transportată, autoutilitara în cauză a fost condusă la punctul de descărcare Canton Silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde s-a constatat că în autoutilitara se afla cantitatea totală de 9,81 m.c. lemn foc rășinoase, specia brad, astfel existând un plus de 3,32 mc față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire. Societatea transportatoare a fost sancționată contravențional, iar cantitatea de 3,32 mc lemn foc rășinoase, specia brad, în valoare de cca. 550 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

De asemenea, patrula de siguranță publică și intervenție la evenimente din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DN 17A pe raza comunei Marginea. Autoutilitara era condusă de către un bărbat din Marginea, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase fără a deține documente specifice de transport și totodată, șoferul nu avea asupra sa documentele personale și cele ale autoutilitarei.

S-au făcut verificări în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se că pentru autoutilitara în cauză nu există emis document care să ateste proveniența materialelor lemnoase, iar, în urma inventarierii încărcăturii, s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 3,20 m.c. lemn foc molid.   Soferul a fost amendat, iar cantitatea de 3,20 m.c. lemn foc molid în valoare de cca. 400 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

”Atragem atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava. (O.S.)

Vezi si

USV, în primele 1.500 instituții de învățământ superior la nivel global, potrivit clasamentului Times Higher Education – Impact Rankings 2024

Clasamentul Times Higher Education (THE) – Impact Rankings, ediția 2024, poziționează Universitatea ”Ștefan cel Mare” …

error: