Sunday , February 5 2023

Amenzi de 35.000 de lei și lemn de peste 140.000 de lei confiscat, în urma unor controale ale Gărzii Forestiere la două firme de prelucrare a lemnului

În perioada 09.11.2022 – 20.01.2023, pe baza informațiilor deținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava cu privire la trasabilitatea materialelor lemnoase, a fost efectuată o acțiune de verificare împreună cu lucrători de poliție din cadrul I.P.J. Neamț.

Au fost efectuate verificări la punctele de lucru a doi operatori economici, puncte de lucru situate pe raza localității Trifești, județul Neamț, unul dintre ei având sediul social pe județul Suceava.

Punctele de lucru ale celor doi operatori economici în cauză nu sunt delimitate între ele, iar materialul lemnos era amestecat, ceea ce a făcut dificilă efectuarea verificărilor, se arată într-un comunicat transmis de Garda Forestieră Suceava.

Astfel, s-a constatat pentru unul din operatorii economic, lipsă nejustificată în gestiune ce totalizează 161,71 mc lemn de lucru cherestea rășinoase, sens în care s-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amendă în valoare de 30.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a respectivei cantităţi de materiale lemnoase, stabilindu-se pentru aceasta o valoare de 140.688 lei. În plus, au mai fost sancționate două aspecte contravenționale: nedelimitarea între cele două puncte de lucru ale celor doi agenți economici care-și desfășoară activitatea în aceeași incintă și faptul că s- au constatat avize la care din fotografiile atașate în aplicația SUMAL 2.0 nu se poate distinge/focaliza încărcătura.

În urma acțiunii de control, s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 35.000 lei și s-au confiscat materiale lemnoase cu o valoare de 140.688 lei.

Pentru cel de-al doilea operator economic verificările nu au fost finalizate, fiind în curs de desfășurare, implicând și cercetări din sfera penală.

Garda Forestieră Suceava atrage atenția asupra faptului că unul dintre operatorii economici verificați produce lambriu utilizând ca materie primă cheresteaua de rășinoase. Lambriul, fiind produs finit, nu circulă cu avize de însoțire a materialelor lemnoase care pot fi urmărite prin GPS cu ajutorul sistemului de monitorizare SUMAL, ci cu avize de marfă, ceea ce face ca transportul ilegal al acestor tip de materiale să se facă mult mai ușor decât în cazul materialelor lemnoase.

Momentul efectuării controlului a surprins societatea controlată „în gaură” de 160 m.c. cherestea rășinoase, se arată în comunicatul transmis de Garda Forestieră Suceava

Vezi si

UPDATE: Incendiu violent într-o gospodărie din Marginea, izbucnit de la un coș de fum (FOTO)

Duminică dimineață, o gospodărie din Marginea a fost cuprinsă de un incendiu puternic. La fața …