Tuesday , March 19 2024

Aeroportul de la Suceava poate atinge 800 de mii de călători anul acesta

Aeroportul sucevean continuă trendul din trimestrele I-III ale anului, iar în luna octombrie rămâne pe poziția a cincea a clasamentului național, devansând aeroporturi care erau (mult) mai bine situate ca număr de pasageri în anii trecuți și anume Sibiul, dar și, într-o măsură mai mică, Bacăul și Craiova.

Cu 70.669 de pasageri procesați în luna octombrie, aeroportul sucevean este al doilea din Moldova, aproape dublu față de Bacău care a reușit în octombrie să proceseze doar 36.242 de pasageri. Chiar și așa, distanța față de aeroportul ieșean este una considerabilă în continuare pentru că și dacă s-ar cumula rezultatele de la Bacău și cele de la Suceava tot nu s-ar ajunge la 126.558 de pasageri. cât au fost procesați la Iași în luna octombrie.

Între Iași – aflat pe locul 3 în clasamentul  național pe octombrie – și Suceava se află aeroportul de la Timișoara care este și de această dată pe locul 4, cu un număr de pasageri care este de aproape 114 mii. În mod deja „tradițional” Clujul ocupă locul al doilea la nivel național iar Otopeniul este pe locul 1.

„Numărul total al pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din România în luna octombrie a acestui an este de 1.943.284. Cifra se apropie de totalul pasagerilor înregistrați în octombrie 2019, fiind cu numai 3,67% mai mică. Creșterea înregistrată față de luna octombrie 2021 este de 61 de procente”, se arată într-un comunicat al Asocieției Aeroporturilor din România.

Practic, dacă se compară datele din acest an cu cele din anii trecuți, se poate constata că „blocada” a fost spartă de aeroporturile Moldovei care au urcat pe locul 3 – în cazul Iașului care a devansat Timișoara – și pe locul 5 – în cazul Sucevei care era în anii precedenți pe locurile 6 sau 7, uneori chiar 8.

Pe de altă parte, se pare că luna octombrie nu este una la fel de bună ca luna septembrie. În afară de aeroportul Otopeni unde numărul pasagerilor procesați luna trecută a fost cu câteva sute peste cel din septembrie, la următoarele cinci aeroporturi din țară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Suceava și Sibiu situația indică o scădere clară. Ca de altfel la mai toate celelalte aeroporturi cu excepția celui de la Craiova unde numărul pasagerilor procesați în octombrie a fost peste cel din septembrie.

Practic, în condițiile în care numărul total al pasagerilor procesați pe primele nouă luni la Suceava a fost de 571.038 iar pe luna octombrie se mai adaugă aproape 71 de mii, credem că sunt șase ca în acest an nu doar să se atingă cifra de 700 de mii de pasageri procesați, ci poate chiar de 800 de mii. Este suficient pentru asta ca în lunile noiembrie și decembrie să fie înregistrate creșteri ale numărului de călători măcar la nivelul lunii septembrie, adică în loc de 71 de mii să fie 81 de mii de pasageri. Ceea ce nu ar fi neapărat imposibil având în vedere valorile ceva mai ridicate de transport de călători îndeosebi în decembrie.

Anul trecut, aeroportul sucevean a înregistrat 346.210 călători, cu mențiunea că întreg traficul a fost perturbat de restricțiile din pandemie. În 2019, aeroportul de la Salcea a avut un trafic de 430.064 pasageri, în creștere față de 2018, când s-au înregistrat 352.991​ pasageri.  (Dan PRICOPE)

Vezi si

Bătaie între patru bărbați băuți terminată cu un mort și un rănit grav

Un tânăr de 21 de ani a fost reținut de polițiști sub acuzația de omor …

One comment

  1. Si cu investitiile propuse de Butter-fly, gardul perimetral si drumul.de.acces poate batem milionul.
    Daca si comunele limitrofe vin cu solutii de fluidizare a traficului sa nu intirzie Butter-fly la aeroport, asa cum el insusi face autostrada spre satul natal, si ceva investitii noi in piste de biciclete atunci totul este.rezolvat.