Thursday , March 28 2024

ACET, cel mai mare consumator de energie electrică din județ, nu a reușit să găsească un furnizor nici după a patra licitație

Niciun operator economic nu s-a prezentat la a patra licitație pentru furnizarea de energie electrică la ACET Suceava, deși valoarea estimată pentru 12 luni a crescut în ultimul an la aproape cât era cea estimată vara trecută pentru patru ani. Să fie oare acesta marele “beneficiu” al liberalizării pieței energetice sau doavada clară că pur și simplu nu mai merge cu așa bătaie de joc din partea unora care nu produc nimic și câștigă enorm din perverse jocuri bursiere care prevestesc un nou crah? . Vă prezentăm o istorie a celor patru licitații organizate de operatorul regional de apă-canal din județul Suceava pentru a găsi un furnizor de energie electrică. Ccazul nu este unic la nivel de țară, dar este reprezentativ pentru județul nostru, deoarece ACET reprezintă, probabil, cel mai mare consumator de energie sau, în orice caz, unul dintre cei mai mari consumatori de energie la nivel de județ.

Niciun operator economic din cei care sunt distribuitori de energie electrică nu au reușit să se înscrie la licitația de luni, 19 septembrie, pentru furnizarea de energie electrică la locurile de consum ale operatorului regional de apă-canal din județul Suceava, ACET SA. Şi nu sunt puține. Ba mai mult, potrivit celor afirmate de directorul general al ACET SA Suceava, Ştefan Groza, societatea este cel mai mare consumator de energie electrică din județul Suceava. Este a patra licitație pe care ACET o organizează după ce a expirat contractul de furnizare al energiei termice. Precedentul contract fusese încheiat pentru patru ani iar de atunci ACET încearcă să organizeze o licitație care să îi asigure furnizarea energiei electrice la un preț cât mai conveabil. și nu găsește pe nimeni dispus să vină cu o ofertă în acest sens.

Primul demers eșuat a fost în cea de-a doua jumătata a anului trecut când în SEAP a fost publicat un anunț de patricipare la o licitație deschisă și când ACET a apreciat despre cantitățile de energie electrică activă contractate pentru fiecare loc de consum că pot varia între limitele pe care le-a specificat într-o anexă la caietul de sarcini. Pe durata acordului cadru cantitatea totală de energie electrică consumată poate avea valori cuprinse între minim 87.413,703 MWh și maxim 92.702,232 MWh. Cu alte cuvinte, ACET voia să găsească un nou furnizor pentru patru ani cu care să încheie patru contracte subsecvente. Iar pe durata unui contract subsecvent cantitatea totală de energie electrică consumată poate avea valori cuprinse între minim 21.853,426 MWh și maxim 23.175,558 MWh. și ACET spera ca să vină cel puțin un ofertant cu care să reușească să încheie un contract unde valoarea estimată să se situeze între suma de 45.455.125,56 lei și cea de 48.205.160,64 lei. Fără TVA, desigur. și cu toate că pe data de 6 august 2021 se prezentase un ofertant, pe data de 13 august 2021 a fost anulată licitația, motivația oficială fiind cea că „au fost depuse numai oferte neconformă/inacceptabile”.

Spre finele anului trecut, ACET publică un nou anunț de participare pentru o licitație deschisă care urma să aibă loc pe data de 12 ianuarie. Şi de data asta spera ca măcar un furnizor pentru un an de zile să găsească. Astfel, pe durata contractului de furnizare ACET estima despre cantitatea totală consumată de energie că poate avea valori cuprinse între minim 21.935,486 MWh și maxim 23.262,647 MWh. Iar valoarea totală estimată a contractului părea mai generoasă pentru că se situa între 17.109.679,08 lei fără TVA și 18.144.864,66 lei fără TVA. Ulterior, ACET a publicat o erată, în care valoarea era estimată între 23.335.952,72 și 24.747.846,05 lei fără TVA, pentru ca, în final, într-o erată, valoarea să fie stabilită la 23.569.396,44 lei. Se prezentase o singură ofertă – E.ON ENERGIE ROMANIA – și, cu toate că, matematic, este clar pentru oricine că prețurile estimate de ACET pentru un contract care de data asta era doar pentru 12 luni erau mai avantajoase decât în eventualitatea unui contract subsecvent de la licitația precedentă cu un acord-cadru pe patru ani, pe data de 18 ianuarie 2022 a fost anulată licitația. Din nou, ca la precedenta licitație, motivația oficială a fost cea că „au fost depuse numai oferte neconformă/inacceptabile”.

În fine, o a treia încercare eșuată a celor de la ACET SA Suceava cu privire la contractarea unui furnizor de electricitate s-a consumat în luna aprilie. Pe data de 12 martie, ACET a organizat altă licitație al cărei termen de depunere a ofertelor este data de 11 aprilie. Era un nou semn clar privitor la creșterea galopantă a tarifului la energie electrică.

Așa cum menționasem într-un articol din acea perioadă publicat în cotidianul Obiectiv de Suceava, ACET estima de această dată ca „factura” pentru energia electrică care va fi consumată în 12 luni pentru a putea fi adusă apa la robinetele sucevenilor și pentru asigurarea serviciilor de canalizare și de epurare să ajungă la suma de 34.952.924,98 lei fără TVA (7 milioane de euro). Era o creștere de aproape 11,4 milioane de lei față de estimarea din decembrie 2021 – cea din cea de-a doua erată. Cantitatea totală de energie electrică estimată este de 22.988,910 MWh, în condițiile în care cei mai mari consumatori sunt stația de captare a apei și pompe de la Berchișești urmată de stația de epurare a municipiului Suceava, ambele având aproape 40% din cantitatea estimată la nivelul întregii companii iar locul al treilea este, la mare distanță, însă „frontul de captare apă Măneuți”.

Potrivit caietului de sarcini, ACET S.A. Suceava are ca obiect principal de activitate furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare în următoarele unități teritorial-administrative din județul Suceava: municipiile Suceava, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți; orașele Gura Humorului, Siret, Solca, Salcea, Liteni; comunele Ipotești, Şcheia, Moara, Baia, Boroaia și Volovăț. „Se estimează că ACET S.A. își va extinde aria de operare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare chiar și în timpul derulării contractului de furnizare a energiei electrice”, se mai menționează în sursa citată. Pe data de 11 aprilie a.c. ACET anunța – pe SEAP – că această procedură a fost anulată automat deoarece la data limita de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici.

În sfârșit cea de-a patra licitație deschisă a fost organizată de ACET în speranța că va găsi un furnizor de energie electrică. Pe 12 luni doar. Iar de data aceasta valoarea pentru un an – facem precizarea că anunțul de participare a fost publicat pe 18 august cu termen final de depunere al ofertelor pe data de 19 august – este aproape la fel de mare ca la licitația eșuată din august 2021 când însă valoarea era pe patru ani. Iar cantitatea totală de energie electrică estimată de ACET a fi consumată în 12 luni era de aproximativ 22.765.837 kWh. și cu toate acestea, niciun ofertant nu a venit să liciteze nici măcar la maximul valoric estimat de 43.141.261,12 lei, fără TVA. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …

One comment

  1. Licitatia asta cu care-mi vinde mai ieftin in conditiile impuse de mine la pretul fixat pentru patru ani inainte, merge doar cand piata este suprasaturata cu energie.
    Cand EU numara becurile din latrine si se inghesuie in cabina de dus este normal sa nu ai ofertanti.
    Asa este in economia de pe ata libera. Lol