Friday , April 19 2024

A încetat din viață artistul olar Florin Colibaba

Florin Colibaba, ”sufletul ceramicii de Rădăuți”, a murit sâmbătă, la vârsta de 65 de ani.

Trista veste a fost anunțată de Primăria Rădăuți:

”Cu durere, am aflat despre moartea artistului olar Florin Colibaba, sufletul ceramicii de Rădăuți. Născut în anul 1956, acesta era continuatorul a 200 de ani de meșteșug al olăritului, purtat vreme de cinci generații în familia sa.
În fiecare ulcior, tavă, farfurie, cană sau ploscă maestrul Florin Colibaba și-a lăsat inima. Trăia pentru arta sa și tradițiile strămoșești. Lutul se pleca sub palmele-i aspre, dar pline de căldură. Oameni ca el nu mor, ci renasc în lumea pe care au plămădit-o în argila frământată cu pasiune.
De azi, Rădăuțiul e mai sărac cu un olar genial. Roata i s-a oprit, ca și inimile noastre, pentru o clipă. Omul care ne-a făcut mândri pe meridianele lumii a plecat la cer. Ne rămân arta și aspirațiile sale, ca reper într-o lume fără repere și cu tot mai puține valori.
Rămas bun, maestre Florin Colibaba.
Dumnezeu să te odihnească în pace!”

Meșteșug transmis de 200 de ani

Familia Colibaba este una cu o lungă tradiție în producerea de ceramică. Meșteșugul olăritului a fost transmis din generație în generație de aproape 200 de ani.   Pe la începutul secolului al XIX-lea, Vasile Colibaba s-a apucat de mesteșugul ceramicii, punând bazele uneia dintre cele mai longevive familii de meșteri ceramiști populari. Meșteșugul a fost preluat de fiul său, Ioan, care l-a învățat apoi pe fiul său, Constantin.

Conform wikipedia.org, primul olar de mare valoare din cadrul familiei a fost meșterul Constantin Colibaba (1900-1975). El a dat un nou impuls meșteșugului ceramicii tradiționale, preluând diferite motive (spirala, cercul, lacrima, punctul, steaua) din arta populară și revitalizându-le cu originalitate în piese inedite.

Meșterul olar Constantin Colibaba a lăsat moștenire meșteșugul olăritului nepoților săi, Florin (n. 1956, emigrat după 2000 în Germania) și Marcel Colibaba (1956-2009). Aceștia au lucrat de copii cu bunicul lor, care i-a învățat toate secretele olăritului. La moartea sa, Constantin Colibaba le-a cerut copiilor să nu părăsească tradiția și ceramica în vecii vecilor, după cum a povestit Florin Colibaba. După cum afirmă meșterul olar Florin Colibaba, diferența între ceramica tradițională sgrafitată de Kuty și ceramica de Rădăuți „constă în culori. Ceramica de Kuty este pictată în alb, verde, galben și maroniu, adică cele patru anotimpuri, în timp ce la ceramica de Rădăuți fondul este verde și este folosit maroul“.

Florin și Marcel Colibaba au lucrat în ateliere separate. Cei doi veri au dus meșteșugul mai departe dezvoltând două ateliere de valoare în municipiul Rădăuți. Florin Colibaba a creat motive noi, călătorind la târguri de profil din străinătate unde a obținut mai multe premii. Atelierul său se află în incinta Muzeului Etnografic din Rădăuți. Verișorul său, Marcel Colibaba, a creat ceramică după modelul bunicului, participând doar la Târgul Olarilor din Rădăuți. O altă ceramistă din familia Colibaba a fost Olimpia (1959-1999), care se specializase în pictatul icoanelor pe sticlă, lucrând și ouă în foiță de aur. În cadrul Fundației “Constantin Colibaba”, ea a inițiat 20 de copii în arta olăritului. A murit la numai 40 de ani, în urma unei boli necruțătoare.

Valoarea meșterilor olari din familia Colibaba a fost recunoscută pe plan internațional. În momentul de față există o expoziție permanentă în atelierul lui Florin Colibaba.

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …