Thursday , March 28 2024

A început furnizarea căldurii în municipiul Suceava. Cât vor plăti, în medie, sucevenii

Municipiul Suceava are cel mai scăzut preț din țară pentru energia termică în sistemul centralizat livrată populației: 240 de lei. “Şi nu va fi majorat în această iarnă”, a dat asigurări primarul Ion Lungu. Conform acestuia, estimările arată că valorile medii ale facturii la căldură pe acest sezon rece s-ar ridica la 140 de lei pe lună la o garsonieră, 250 de lei la două camere, 320 de lei la trei camere și 406 lei la patru camere.

Furnizarea încălzirii în sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava a demarat, în acest sezon rece, cu începere de miercuri, 19 octombrie. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul Sucevei, Ion Lungu, în conferința de miercuri dimineață. El a explicat că decizia luată vine ca urmare a faptului că a avut discuții împreună cu reprezentanții producătorului de energie termică „Bioenergy” și ai transportatorului și distribuitorului „Thermonet”. Potrivit celor precizate de primarul Ion Lungu, nu sunt probleme la furnizarea energiei termice în sistemul centralizat, ulterior el precizând că nu a fost informat despre astfel de situații.

Specificând că populația va plăti același preț ca până acum – 240 de lei pentru o gigacalorie – fiind vorba de cea mai mică sumă din țară, edilul a spus că a primit de la furnizorul de energie termică în sistem centralizat o estimate cu privire la valorile medii ale facturii la căldură pe acest sezon rece. Astfel, căldura va costa 140 de lei pe lună la o garsonieră, 250 de lei la două camere, 320 de lei la trei camere și 406 lei la patru camere.

Ion Lungu a insistat asupra faptului că este vorba de valorile medii și că, în funcție de particularitățile dintr-un anumit condominium, valorile pot diferi. La acestea se adaugă – cu toate că primarul nu a menționat acest lucru – și condiția ca starea vremii să fie similară în acest sezon rece cu ce a fost în sezonul rece precedent.

Lungu: Suceava are cel mai mic preț din țară la energia termică și nu va fi majorat

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu susține că în orașul nostru este cel mai scăzut preț al energiei termice în sistemul centralizat de termoficare, comparativ cu celelalte orașe din țară. Inclusiv București, iar referitor la situația din capitala țării noastre Ion Lungu a vrut să îl contrazică pe primarul general Nicușor Dan care a afirmat că în orașul de pe Dâmbovița ar fi cel mai scăzut preț la energia termică.

Dimpotrivă, insistă Ion Lungu, municipiul Suceava are cel mai scăzut preț la populație pentru energia termică în sistemul centralizat: 240 de lei. și nu va fi majorat pentru populație în această iarnă, a mai dat asigurări Ion Lungu.

Precizăm că Nicușor Dan a afirmat în cursul zilei de marți că la București este cel mai mic preț la energia termică în sistemul centralizat, numai că prețul la care s-a referit Nicușor Dan era de peste 300 lei pentru o gigacalorie.

De asemenea, Ion Lungu a ținut să spună – răspunzând unei întrebări în acest sens – că nici la Iași nu este un preț mai mic la energia termică. Potrivit datelor statistice prezentate de Ion Lungu în conferința de presă din dimineața zilei de miercuri, 19 octombrie, Suceava are un preț mai mic la energia termică în sistemul centralizat și față de Iași. În orașul de pe Bahlui prețul la gigacalorie pentru populație este de 253 de lei, conform datelor prezentate de Ion Lungu în conferința de presă de miercuri. Asta înseamnă că anumite date vehiculate în presă cum că la Iași ar fi gigacaloria la un preț mai mic pentru populație nu sunt reale. Potrivit aceleiași surse, pe locul 3 în țară s-ar situa însă Brașovul la un preț de circa 260 de lei. Ion Lungu susține în continuare că un preț bun pentru populație poate să se datoreze faptului că actuala centrală electrică de termoficare funcționează pe biomasă și prețul total al energiei termice în sistemul centralizat (producție, transport și distribuție) abia trece de 500 de lei în condițiile actuale. Spre comparație, cu mulți ani în urmă, când producția de energie termică se făcea pe gaz prin CAF-urile de la AMBRO, prețul total al energiei termice în sistemul centralizat al Sucevei era de peste 700 lei. Asta în condițiile în care erau preturi mult mai mici la gaz metan față de acum și cheltuieli mai mici cu salariile.  (D.P.)

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …

One comment

  1. Teoretic dom primar.Situatia in teren e alta. Sunt o mulțime de blocuri unde sunt puține apartamente rămase la centralizat. Ăștia plătesc mai mult decât dublu pt a compensa faptul că ceilalți și-au pus centrala.