Friday , April 19 2024

800 de copii ucraineni refugiați sunt găzduiți temporar în județul nostru

”Multe mame erau avertizate încă din Ucraina, prin informații din surse neavizate, să nu aibă încredere în autorități, deoarece pot rămâne fără copii, dar aveau încredere în diferite persoane despre care nu știau mare lucru.  Am muncit mult pentru a face afișe și flyere în limbile ucraineană, rusă și engleză, în care atrăgeam atenția asupra pericolelor, dar și pentru ca refugiații să aibă încredere în autorități. Minorilor care deveniseră majori la 16 ani în țara lor și treceau singuri vama trebuia să le explicăm că la noi în țară sunt încă minori și au doar două opțiuni: să se întoarcă acasă sau să aibă încredere în noi și să intre în sistemul de protecție până când vor deveni majori sau până când se reglementează situația lor”, povestesc reprezentanții DGASPC Suceava, care își continuă activitatea în Vama Siret, în Stațiile Blue Dot.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava își continuă activitatea în Vama Siret, în Stațiile Blue Dot, puse la dispoziție de către UNICEF, între orele 7.00 și 23.00, în două ture, pentru a fi sprijin în special mamelor cu copii și minorilor neînsoțiți. În cele peste opt luni de conflict armat în țara vecină, s-au adunat în statistici sute de minori feriți din calea războiului de părinți, trimiși spre țara noastră în compania unor persoane care nu prezentau încredere, fără a avea acte oficiale care să ateste împuternicirea lor.

”Trăim într-o eră în care, datorită tehnologiei, avem senzația că suntem foarte bine informați, dar, de fapt, suntem foarte bine manipulați! Pentru a discerne adevărul și pentru a lua cele mai bune hotărâri, se recomandă sursele autorizate. La începutul conflictului armat din țara vecină, când am început turele de permanență în Vama Siret pentru a veni necondiționat în sprijinul mamelor cu copii, dar și al minorilor neînsoțiți, temerile noastre cele mai mari erau legate de vulnerabilitatea acestora și de faptul că puteau deveni ușor victime ale traficului de persoane. Multe mame erau avertizate încă din Ucraina, prin informații din surse neavizate, să nu aibă încredere în autorități, deoarece pot rămâne fără copii, dar aveau încredere în diferite persoane despre care nu știau mare lucru.

Am muncit mult pentru a face afișe și flyere în limbile ucraineană, rusă și engleză, în care atrăgeam atenția asupra pericolelor, dar și pentru ca refugiații să aibă încredere în autorități. Minorilor care deveniseră majori la 16 ani în țara lor și treceau singuri vama, trebuia să le explicăm că la noi în țară sunt încă minori și au doar două opțiuni: să se întoarcă acasă sau să aibă încredere în noi și să intre în sistemul de protecție până când vor deveni majori sau până când se reglementează situația lor”, povestesc reprezentanții instituției.

Pentru minorii care au luat hotărârea de a nu se întoarce în Ucraina, s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, prin dispoziția directorului executiv, la o casă de tip familial din Rădăuți.

Până la acest moment, în jur de 800 de minori ucraineni refugiați au fost înregistrați pe platforma PRIMERO, ei fiind găzduiți temporar în circa 60 de localități din județul nostru. În funcție de nevoile identificate, cazurile se discută în cadrul Grupului operativ și se colaborează cu instituțiile sau ONG-urile partenere care pot sprijini în soluționarea nevoilor prin serviciile oferite. (Oana NUȚU)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …