Wednesday , February 8 2023

8 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 36 ani, reținuți pentru furturi din locuințe din zona Rădăuțiului

Ieri au avut loc 15 percheziții și au fost reținute 8 persoane, acuzate că în perioada octombrie – decembrie au spart mai multe  locuințe de pe raza municipiului Rădăuți și a altor 8 localități învecinate. În urma perchezițiilor  au fost ridicate bunuri provenite din comiterea infracțiunilor de furt calificat cercetate, precum și sume de bani nejustificate, fiind totodată indisponibilizate trei autovehicule folosite la comiterea faptelor în valoare de peste 15.000 Euro.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți este înregistrată o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii a 21 de infracțiuni de furt calificat, fapte prevăzute și pedepsite de art. 228 alin. 1 și art. 229 alin 1 lit. b și d și alin. 2 lit. b din Codul Penal, constând în aceea că în perioada octombrie – decembrie 2021 un număr de 8 bărbați au sustras din mai multe locuințe de pe raza municipiului Rădăuți și a altor 8 localități învecinate, bunuri în valoare de peste 50.000 Euro.

În data de 13.12.2021, în jurul orei 02:00, în urma activităților investigative și specifice desfășurate, trei persoane de sex masculin au fost surprinse în flagrant în timp ce se deplasau cu un autoturism în care se aflau bunurile sustrase în aceeași noapte dintr-o locuință din municipiul Rădăuți.

Persoanele respective intenționau să ducă bunurile la domiciliul unui presupus complice, acesta din urmă având în cadrul grupării rolul de a depozita și valorifica bunurile sustrase.

În dimineața zilei de 13.12.2021, începând cu ora 06:00 au fost puse în executare 15 mandate de percheziție, din care 14 pe raza județului Suceava, respectiv două în municipiul Rădăuți, patru în comuna Comănești, două în orașul Cajvana, două în comuna Șcheia și patru pe raza comunei Valea Moldovei, iar una pe raza județului Botoșani, în comuna Corni.

Toate persoanele vizate au fost identificate și conduse la audieri.

În urma punerii în executare a celor 15 mandate de percheziție domiciliară, au fost ridicate bunuri provenite din comiterea infracțiunilor de furt calificat cercetate precum și sume de bani nejustificate, fiind totodată indisponibilizate trei autovehicule folosite la comiterea faptelor în valoare de peste 15.000 Euro.

Ulterior perchezițiilor, s-a realizat parțial procedura de recunoaștere a bunurilor sustrase de la persoanele vătămate, această activitate urmând a fi continuată și în perioada următoare. O parte din bunurile ridicate cu ocazia percheziției, recunoscute conform procedurilor legale, au fost restituite unui număr de 13 persoane vătămate sau aparținători din comunele Gălănești, Frătăuții Vechi, Voitinel, Marginea, Volovăț, Horodnic de Sus și mun. Rădăuți.

În urma probatoriul administrat în cauza penală s-au dispus 8 măsuri de reținere preventivă față de 8 suspecți cu vârste cuprinse între 19 și 36 ani din mun. Rădăuți și din comunele Moldova Sulița, Comănești, Șcheia dar și din comua Corni, jud. Botoșani, pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt calificat, tentativă la comiterea infracțiunii de furt calificat, complicitate la furt calificat, tăinuire precum și comiterea unor infracțiuni la regimul circulației rutiere (conducere fără permis).

Cei 8 inculpați au fost introduși în arestul I.P.J. Suceava, urmând să fie prezentați Judecătoriei Rădăuți pentru dispunerea unor măsuri procesuale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Vezi si

ATENȚIE! Cod galben de GER persistent, valabil până sâmbătă. Temperaturile pot ajunge și la -25°C

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri dimineață o avertizare COD GALBEN de vreme …