Monday , December 4 2023

655 de elevi suceveni au optat pentru susținerea admiterii în clasele bilingve de liceu

Testarea cunoștințelor de limbă modernă în vederea admiterii în clasa a IX-a la clasele bilingve a avut loc săptămâna trecută, iar rezultatele inițiale au fost afișate luni. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, se vor afișa pe 27 mai. De precizat că 506 elevi au optat pentru clasele bilingv engleză. Elevii care au optat pentru admiterea în clasele bilingve trebuie să susţină Evaluarea Naţională, iar mai apoi vor fi repartizați în ordine descrescătoare a mediilor finale în clasele pentru care au susținut probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă.

Sute de elevi de clasa a VIII-a au ales să susțină admiterea în clasa a IX-a la clasele cu predare în regim bilingv, iar prima etapă a constat în susținerea probelor de verificare a cunoștințelor în limba modernă. La Centrul județean de examen pentru testarea la limbi moderne, care este Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, s-au înscris 655 de elevi. Potrivit directorului unității de învățământ, prof. Daniela Dungeanu, au optat pentru clasele bilingv engleză 506 elevi, din care 148 și-au echivalat proba cu un certificat internațional, iar 358 s-au prezentat la testare. Pentru clasele bilingv franceză s-au înscris 58 de elevi, însă doar unul dintre ei a solicitat echivalarea probei, iar pentru specializările cu regim de predare bilingv germană au concurat 91 de candidați, dintre care 36 au echivalat proba, iar 56 au fost prezenți la testare.

Testarea cunoștințelor de limbă modernă a avut loc săptămâna trecută, iar rezultatele inițiale au fost afișate luni. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, se vor afișa pe 27 mai.

Cea mai bogată oferta educațională pentru anul școlar 2022-2023 la profilul bilingv este a Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava, care cuprinde o clasă de matematică-informatică bilingv română-engleză (26 locuri), 1/2 clasă-13 locuri la științe sociale bilingv română-engleză, 1/2 clasă științe sociale bilingv română-franceză, 1/2 clasă științele naturii bilingv română-engleză, 1/2 clasă științele naturii bilingv română-germană, 1/2 clasă matematică-informatică bilingv română-franceză și 1/2 clasă matematică-informatică bilingv română-germană. Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava are în oferta pentru anul școlar viitor o clasă de matematică-informatică bilingv engleză.

În zilele de 30 și 31mai vor putea fi ridicate anexele fișelor de înscriere de la unitățile la care candidații au susținut probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă, iar pe 3 iunie acestea trebuie depuse la unitățile de învățământ de proveniență. Elevii care au optat pentru admiterea în clasa a IX-a la specializările bilingve trebuie să susţină Evaluarea Naţională, iar mai apoi vor fi repartizați în ordine descrescătoare a mediilor finale la clasele pentru care au susținut probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă. Listele cu admișii vor fi afişate în data de 1 iulie a.c., iar în perioada 4-11 iulie aceștia vor completa în fișele de înscriere pentru admiterea computerizată opțiunile privind specializările dorite. (O. NUȚU)

Vezi si

Tânără de 18 ani din Suceava, salvată miraculos de neurochirurgii ieșeni

O tânără de 18 ani din Suceava a fost salvată miraculos de neurochirurgii de la …