Friday , April 26 2024

6.203 suceveni trăiesc din ajutorul social

Județul Suceava ocupă locul 7 la nivel național după numărul de beneficiari ai venitului minim garantat. Cei mai mulți beneficiari ai ajutorului social din județul nostru sunt în comuna Valea Moldove – 520 de persoane, pentru care s-a plătit în luna noiembrie suma de 222.383 lei. Un număr mare de beneficiari sunt și în Dolhasca – 386 de persoane, Pătrăuți – 286, Baia – 244 și Arbore, cu 206 beneficiari

Ultima raportare a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava, din luna noiembrie a.c., arată că 6.203 suceveni trăiesc din ajutorul social – venitul minim garantat. La nivel național, sunt 159.725 de beneficiari plătiți, iar Suceava se clasează pe locul 7, după județele Bacău, Buzău, Dolj, Galați, Teleorman și Vaslui.

Cei mai mulți beneficiari ai ajutorului social din județul nostru se regăsesc în comuna Valea Moldovei, și anume 520 de persoane, pentru care s-a plătit în luna noiembrie suma de 222.383 lei. Un număr mare de beneficiari sunt și în Dolhasca – 386 de persoane, Pătrăuți – 286, Baia – 244, și Arbore, cu 206 beneficiari.

Doar două comune nu au niciun asistat social în plată, și anume Dărmănești și Botoșana, în timp ce în comunele Breaza, Brodina, Cacica, Cajvana, Ciocănești, Coșna, Dorna Candrenilor, Fântănele, Fântâna Mare, Gălănești, Hârtop, Horodnic de Jos, Iaslovăț, Izvoarele Sucevei, Poiana Stampei și Siminicea sunt mai puțin de 10 beneficiari în plată.

Pentru a primi ajutorul social, atât familiile, cât și persoanele singure cu vârsta de peste 18 ani al căror venit net lunar este mai mic decât venitul minim garantat nu trebuie să dețină bunuri sau proprietăți. Pentru a primi ajutorul social, unul sau mai mulți membrii ai familiei beneficiare care sunt majori, apți de muncă și care nu urmează o formă de învățământ la cursuri de zi, au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local. În cazul în care una dintre aceste persoane își pierde temporar sau definitiv capacitatea de muncă, obligația de a presta munca de interes local poate fi transferată altor persoane din familie, cu acordul primarului. Refuzul unei oferte de loc de muncă sau refuzul de a lua parte la un curs de formare profesională în vederea ocupării unui loc de muncă, la cursuri de calificare/reprofesionalizare oferite de agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă determină încetarea dreptului la ajutor social. (O. NUȚU)

 

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …