Saturday , May 8 2021

46 de amenzi, în valoare de peste 27.000 de lei, aplicate de polițiști în urma unui scandal la Sadova, în care a fost implicat un “activist de mediu”

Inclusiv activistului respectiv i s-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 lei pentru nepurtarea măștii de protecție, adresarea de insulte și expresii jignitoare și încălcarea normelor legale de acces în perimetrele instituțiilor publice 

politia, masina noua Obiectiv

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc au continuat verificările în cazul unui incident produs pe 1 aprilie, când un activist de mediu a intrat într-un conflict verbal cu mai mulți lucrători și localnici din comuna Sadova.

După verificările efectuate au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale în valoare de 27.1000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 și Legii nr. 61/1991 modificată, privind nerespectarea normelor de conviețuire socială respectiv a ordinii și liniștii publice.

S-a stabilit că activistul de mediu a inițiat o sesiune video live pe o rețea de socializare exprimând opinii care au generat nemulțumirea persoanelor aflate în zona centrului de inventariere a unei cantități de material lemnos, inclusiv a unor lucrători forestieri. În aceste condiții s-a creat o stare tensionată între activistul de mediu și mai mulți localnici și lucrători forestieri adunați la fața locului, moment în care în zonă au fost direcționate patrulele de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc și din cadrul structurii de poliție rutieră. Totodată a fost deplasată și o grupă din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale.

Pentru evitarea unor incidente sau acte de violență șeful Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc a inițiat discuții între părțile implicate și a acționat pentru detensionarea situației, reușindu-se preluarea în condiții de deplină siguranță a activistului de mediu. Acesta a fost condus la sediul poliției consemnându-se în cadrul procesului verbal întocmit că nu dorește să formuleze nicio sesizare cu privire la evenimentele întâmplate. Totodată, polițiștii au dispus măsuri de identificare a tuturor persoanelor aflate în zona sediului locației în care se desfășura activitatea de inventariere și care au fost implicate în conflictul verbal pentru a se stabili dacă atitudinile comportamentale întrunesc elemente constitutive din sfera contravențională sau a răspunderii penale, urmând ca după stabilirea identității prin activități de verificare și analiză a imaginilor video să se dispună și măsuri de sancționare cu privire la nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SarsCov2 conform legislației incidente.

În cursul zilei de miercuri a fost documentată situația înregistrată pe 1 aprilie, stabilindu-se conform corespondenței scrise cu Primăria Comunei Sadova că activitatea de protest desfășurată de către localnici și lucrătorii forestieri nu a fost declarată sau înregistrată la nivelul autorităților legale, motiv pentru care organizatorii au fost sancționați contravențional.

Totodată, s-a procedat la vizualizarea înregistrărilor audio-video ale dispozitivelor tip ”bodycam” din dotarea polițiștilor Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta și cei ai Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc – Biroul de Ordine Publică, fiind întocmite documentația procedurală aferentă.

Astfel, în urma finalizării verificărilor, au fost identificate 29 de persoane din grupul celor care au participat efectiv la respectiva adunare publică. Dintre acestea, trei persoane au fost stabilite ca fiind liderii și organizatorii adunării publice, fiecare fiind sancționat cu câte 3.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, raportat la HG 293/2021, întrucât au organizat acea demonstrație. La aceleași acte normative au mai fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare de 5.500 lei pentru nepurtarea măștii de protecție sau purtarea acesteia în mod necorespunzător precum și 21 de sancțiuni contravenționale în valoare de 4.000 lei pentru participarea la desfășurarea unor astfel de demonstrații publice. Totodată, s-au aplicat 10 sancțiuni contravenționale în valoare de 5.600 lei la Legea nr. 61/1991 privind nerespectarea normelor de conviețuire socială respectiv a ordinii și liniștii publice.  În total au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale în valoare de 24.100 lei.

Totodată și persoanei care a inițiat sesiunea live pe rețeau de socializare, cunoscută în ultima perioadă ca activist de mediu, i s-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 lei pentru nepurtarea măștii de protecție, adresarea de insulte și expresii jignitoare și încălcarea normelor legale de acces în perimetrele instituțiilor publice.

Vezi si

Să nu ne mai amăgim! Nici autostrada A7 și nici măcar un drum expres nu vor ajunge degrabă la Suceava-Siret

Conform declarațiilor de acum două zile ale ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă (USR-PLUS), probabilitatea ca sectorul …