Monday , December 5 2022

4 nevaccinați, amendați pentru că participau la un chef cu 20 de persoane într-un restaurant din Boroaia

Polițiștii  utilizează dispozitivele electronice din dotare pentru verificarea certificatelor verzi care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală. Tototodată, aceștia fac din nou apel la responsabilitate și la respectarea legislației pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

Și în acest week-end polițiștii continuă acțiunile de prevenire a răspândirii SarsCov2, obiectivul principal fiind informarea și responsabilizarea cetățenilor și administratorilor de unități economice cu privire la necesitatea respectării măsurilor sanitare dar și a prevederilor legale incidente problematicii Covid19. Se acționează în sistem integrat cu efective de jandarmi și poliție locală, în special în zonele cu rată crescută de infectare. O atenție desosebită se va acorda verificării modului de respectare a legii de către operatorii economici și organizatorii de evenimente private. Polițiștii utilizează dispozitivele electronice din dotare pentru verificarea certificatelor verzi care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală și atenționează cu privire la legalitatea procurării și utilizării acestor documente.

În cursul serii precedente polițiștii au întrerupt un eveniment privat constatând că 4 dintre cele 20 de persoane participante nu dețineau certificat verde Covid. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale iar evenimentul a fost închis.

Joi seara, la ora 22.40, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei, au fost sesizați de către o persoană anonimă, despre faptul că la un restaurant de pe raza comunei Boroaia,  este organizată o petrecere la care participă persoane nevaccinate.

La restaurantul respectiv a fost identificat un bărbat din Boroaia, care a relatat că a organizat o petrecere privată. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că în incinta localului se aflau aproximativ 20 de persoane, toate fiind verificate cu dispozitivele eletronice de citire a cerificatelor verzi, fiind identificate 4 persoane care nu au putut face dovada certificatului verde electronic COVID.

S-a procedat la sancționarea contravențională pentru cei patru participanți, precum și la sancționarea contravențională cu amendă în valoare de 2.000 lei pentru organizator, fiind totodată întrerupt evenimentul și evacuate persoanele.

Polițiștii reamintesc că, în conformitate cu H.G 1090 din 2021, în toate localitățile unde incidență cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței gospodăriei în intervalul orar 20:00-05:00, cu următoarele excepții:

– deplasare în interes profesional inclusiv, între locuință gospodărie și locul locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.

– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță și pentru achiziționarea de medicamente.

– deplasări în afara localităților, a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul trenul autocare sau alte mijloace de transport persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate.

-din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități sau decesul unui membru de familie.

Aceste restricții nu se aplică pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV 2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii, în spații închise și/sau deschise publice și/sau private să își organizeze și să desfășoare activitatea în intervalul orar 05:00-22:00, în toate localitățile unde incidență cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori.

În intervalul orar 22,00- 5,00 operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise publice și sau private pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Aceste măsuri nu se mai aplică dacă incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori sau dacă incența acumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/ 1.000 de locuitori.

Unitățile farmaceutice,  benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrat la domiciliu,  precum și operatoriI economici din domeniul transportului rutier de persoane și de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă cu respectarea normelor de protecție sanitară.

 

Vezi si

Testări gratuite pentru diagnosticarea precoce a cancerului mamar, între 12 și 16 decembrie, în județul Suceava

Echipa medicală a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi va efectua, în luna decembrie, mamografii …