Sunday , May 12 2024

2% dintre elevi se transferă după primul an de liceu, în județul Suceava

 Elevii care provin de la alte profiluri sau specializări trebuie să susțină examene de direferență, iar acestea se organizează, de către unitățile de învățământ, la finalul lunii august. La nivel național, sunt câteva județe în care procentul elevilor care solicită transferul după clasa a IX-a este cuprins între 6,6 și 7,2%.

În această perioadă, unitățile de învățământ liceal definitivează situația transferurilor solicitate de elevii care vor să schimbe profilul, specializarea sau chiar școala pe care vor să o urmeze anul școlar viitor. În general, cererile de transfer sunt de la profil tehnologic la profil real sau umanist, iar altele sunt de la profil real, diverse specializări, la specializarea matematică-informatică sau la profil umanist – specializare filologie sau științe sociale. Elevii care provin de la alte profiluri sau specializări trebuie să susțină examene de direferență, iar acestea se organizează, de către unitățile de învățământ, la finalul lunii august.

Evidențele Inspectoratului Școlar Județean Suceava arată că, în anul școlar 2022-2023, 2% dintre elevi au solicitat transferul la alte unități de învățământ sau alt profil, după primul an de liceu, potrivit școala9.ro. La nivel național, sunt câteva județe în care procentul elevilor care solicită transferul după clasa a IX-a este cuprins între 6,6 și 7,2%. Este vorba despre Gorj, Olt, Arad și Vaslui. În județele Brăila, Bihor, Bacău și Dolj, procentele elevilor nemulțumiți de liceul sau specializarea la care au fost admiși în clasa a IX-a, care au solicitat transferul după primul an de liceu, este în jur de 3-3,8%. Brașovul și Prahova au procente egale cu Suceava, iar Maramureș, Iași și Hunedoara au o rată a transferurilor după clasa a IX-a de 1,2%, 1,3%, respectiv 1,7%. În București, doar 1% dintre liceeni solicită transferul după parcurgerea primul an din învățământul liceal, conform informațiilor primite de școala9.ro de la 23 de inspectorate școlare județene.

Metodologia prevede că elevii au dreptul să se transfere de la o unitate de învățământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare la alta, de la o formă de învățământ la alta, în conformitate cu prevederile regulamentului de ordine interioară al unității de învățământ de la și la care se face transferul. Elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de înscriere la liceu este cel puțin egală cu media ultimului intrat la specializarea la care solicită transferul. Transferurile pentru cazuri medicale se aprobă pe baza avizului comisiei medicale județene.

În noua lege a Educației este prevăzută introducerea unui examen de admitere la liceu, după susținerea Evaluării Naționale, pentru 50% dintre locurile prevăzute în planul de școlarizare al unității de învățământ. După acest examen, celelalte locuri vor fi ocupate prin repartizare computerizată. Argumentele care susțin necesitatea implementării acestei măsuri constau în rezolvarea problemei orientării școlare a absolvenților de gimnaziu și, implicit, a transferurilor solicitate după primul an de liceu. Prima generație care va susține examen de admitere în clasa a IX-a, în anul 2028, este cea care începe în această toamnă clasa a V-a. (O. NUȚU)

Vezi si

UPDATE: Incendiu cu mari degajări de fum în Salcea, la o fabrică de termopane (VIDEO)

Duminică în jurul orei 10.30, un incendiu a cuprins o hală a unei firme cu …