Friday , April 19 2024

170 de milioane de euro vor costa spitalul de copii și cel de infecțioase. Studiile au fost terminate mai târziu decât a fost convenit

Studiile pentru noile spitale de copii și de infecțioase de la Suceava au fost finalizate la peste 10 luni distanță de la data la care ar fi trebuit. Suma estimată la nivel de studiu de fezabilitate este cu peste 40 de milioane de euro peste cea estimată la etapele de notă concep­tuală și temă de proiectare, procentual diferența fiind de circa 30%. Calculat cu tot cu locurile pentru însoțitorii pacienților, cele două noi secții vor depăși numărul de 500 de paturi, iar la o estimare empirică – la nivel de notă conceptuală – valoarea celor două construcții monobloc era estimată în noiembrie 2021 la circa 128 de milioane de euro cu tot cu TVA. La final de 2022, după studiile efectuate, valoarea estimată a investiției a ajuns la 170.386.000 euro cu TVA, aceasta fiind „o limită de buget maximal” și are la bază cerințele caietului de sarcini.

Studiile pentru noul spital de copii și de infecțioase de la Suceava au fost finalizate la peste 10 luni distanță de la data la care ar fi trebuit. Cel puțin așa rezultă dacă se ia în calcul data de 11 februarie 2022 – la care se finaliza termenul asumat prin contract – și data de 18 ianuarie 2023 – data la care a fost transmisă documentația pentru acordul de mediu. Este totuși posibil ca data la care studiile au fost finalizate să fie însă nu așa de tardivă, motivele pentru înaintarea documentației privind acordul de mediu să fie altele. Cu toate acestea, lipsa unui acord de mediu face inoperabilă orice documentație tehnică de acest gen.

Un element de noutate face ca suma estimată la nivel de studiu de fezabilitate să fie cu peste 40 de milioane de euro peste cea estimată la etapele de notă conceptuală și temă de proiectare, procentual diferența fiind de circa 30%.

Serviciile de proiectare pentru cele două obiective de investiții au inclus și contractarea și realizarea studiilor de teren care premerg studiului de fezabilitate, respectiv de studiului Geotehnic și celui Topografic (vizat OCPI), dar și a studiilor de impact, privind folosirea energiilor alternative, întocmirea documentațiilor pentru obținerea avizelor și acordurilor de principiu solicitate prin Certificatul de Urbanism aferente respectivului obiectiv de investiții, precum și de analiza cost beneficiu.

Investiția a fost estimată – la nivel însă doar de Notă conceptuală, studiul de fezabilitate având însă un nivel de precizie mult mai clar – la 2.500 euro/mp incluzând: terasamente, amenajare teren, branșamente și rețele exterioare, proiectare, execuție lucrări, echipamente, montaj, dotări (bunuri mobile care nu necesită montaj), taxe, consturi cu asistența și implementarea proiectului, probe și instruirea personalului. Suprafața desfășurată la clădirea cu profil pediatric este de 32.000 mp iar la clădirea cu profil Boli infecțioase doar de 11.000 mp – de asemenea, este vorba despre estimări la nivel de Notă conceptuală – ceea ce face ca valoarea să ajungă la 80 milioane euro în cazul primului corp de clădire și 27,5 milioane euro pentru al doilea corp de clădire, valorile fiind fără TVA-ul de 19%.

Calculat cu tot cu locurile pentru însoțitorii pacienților, cele două noi secții vor depăși numărul de 500 de paturi, iar la o estimare empirică – la nivel de notă conceptuală – valoarea celor două construcții monobloc era de circa 128 de milioane de euro cu tot cu TVA. Așa cum Obiectiv de Suceava arăta într-un articol publicat în luna noiembrie 2021, erau estimări la nivel de Notă conceptuală și „este prematur să existe așteptări mari cu privire la confirmarea acestor sume”. „Prin urmare, nu este deloc exclus ca în urma unei analize mai detaliate la nivel de studiu de fezabilitate valoarea estimată să sufere modificări valorice care – din diverși factori între care este suficient să menționăm diferențele de curs valutar și creșterea cheltuielilor cu forța de muncă și cu diverse materii prime – să implice costuri mai ridicate”, specificam în articolul respectiv.

Iar din datele disponibile, rezultă că așa s-a și întâmplat. Astfel, suma rezultată la final de 2022 a ajuns la 170.386.000 euro cu TVA, valoarea estimată a investiției fiind „o limită de buget maximal” și are la bază cerințele caietului de sarcini.

Spitalul de Copii

Clădirea monobloc cu profil pediatric va avea, potrivit studiului de fezabilitate, regim de înălțime D+P+6E+Et.Tehnic, fiind de formă rectangulară cu dimensiunile maxime 83,90×75,30 m și înălțime maximă 31,7 m. Structura de rezistență propusă se va realiza din cadre din beton armat cu grinzi și planșee din beton armat. Pereții de închidere perimetrali ale vor fi realizați din blocuri de BCA, eficiente termic, cu grosime de 30 cm. Finisare fațadelor se va realizare în sistem fațadă ventilată, termosistem vată minerală bazaltică 15 cm, panouri compozite de fibrociment montate pe structură metalică.

În componența funcțională a clădirii intră spații cu destinația clădiri pentru sănătate – secție Pediatrie, secția neurologie și psihiatrie pediatrică, secția Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Bloc Operator Chirurgie Pediatrică, secția Obstetrică – Ginecologie (Compartimentul Obstetrică se împarte în Obstetrică patologică și Obstetrică fiziologică), Bloc de nașteri, Bloc Operator, secția Neonatologie, Compartimentul Biberonerie, Secție Anestezie și Terapie Intensivă, serviciul Sterilizare, Ambulatoriu, Spitalizare de zi, CPU, UTS, Serviciul Radiologie, serviciul de internare – externare pacienți, serviciul de Imagistică, serviciul de Fizioterapie și recuperare medicală, serviciul pentru simulare proceduri și abilități medicale, farmacie, bucătărie, spălătorie, unitatea de igienizare sanitară pentru pacienți (garderobă pacienți), vestiar personal. Numărul de paturi va fi de 359 la care se adaugă 124 pentru însoțitori și 9 CTU.

Organizarea de șantier pentru viitorul Spital de copii a început încă de astă-toamnă în curtea Spitalului Vechi

Spre comparație, conform Temei de proiectare care precede etapa studiului de fezabilitate, clădirea monobloc pentru activități pediatrice era prevăzută cu un regim de înălțime P^6, 358 de paturi pacienți și 88 de paturi însoțitori (internări de zi și continue), 11 cabinete de consultație în ambulatoriu, 6 săli de operație, 1 de cezariană și 4 săli de naștere.

Spitalul de Boli infecțioase

Construcția propusă la faza de studiu de fezabilitate ca fiind clădire monobloc cu profil infecțioase are regim de înălțime D+P+5E+Et. Tehnic, formă fiind „adaptată la constrângerile sitului pentru o utilizare optimă a suprafeței de teren pusă la dispoziție” cu dimensiunile maxime 110,60 x 44,20 m și înălțime maximă 28,15 m. Structura de rezistență propusă se va realiza din cadre din beton armat cu grinzi și planșee din beton armat.

În componența funcțională sunt incluse spațiile următoare: serviciul internare continuă, serviciul internare de zi, Ambulatoriu, serviciul de primire – internare pacienți, serviciul de Imagistică, Serviciul de laborator de analize, Sterilizare centrală, farmacie, spălătorie, bucătarie, unitatea de igienizare sanitară pentru pacienți (garderobă pacienți), vestiar personal. Numărul de paturi va fi de 100 la care se adaugă 11 pentru însoțitori.

Spre comparație, conform temei de proiectare care precede etapa de studiu de fezabiliatte, clădirea monobloc pentru boli infecțioase era preconizată să aibă regim de înălțime S+P+4(6) cu doar 81 de paturi (internări de zi, continue și ATI), 11 paturi pentru însoțitori, 4 cabinete de consultație în ambulatoriu.

Ca element de noutate față de nota conceptiuală și tema de proiectare apare o construcție propusă cu funcțiune de „Centrală termică și hidrofor” cu regim de înălțime P, adaptată la constrângerile sitului pentru o utilizare optimă a suprafeței de teren pusă la dispoziție de către beneficiar cu dimensiunile maxime 13,5 x 6,00 m și înălțime maximă 5 m. Structura de rezistență propusă se va realiza din cadre din beton armat cu grinzi și planșee din beton armat.

Analizând complexitatea lucrărilor propuse se estimează o perioadă de implementare de 36 luni – calculată de la data semnării contractului. Potrivit memoriului care a fost întocmit și transmis la APM Suceava pentru acordul de mediu, în cadrul procesului de construire „nu sunt folosite substanțe și preparate chimice periculoase care să afecteze factorii de mediu”.

Reamintim că licitația organizată de Compania Națională de Investiții pentru studiul de fezabilitate de la noile secții ale Spitalului județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost câștigată de firma ieșeană SC EXPERT PROJECT TEAM SRL Iași. Contractul a fost încheiat în data de 11 noiembrie pentru cele două spitale – formal, ele figurează ca unități monobloc care vor deservi secțiile de pediatrie și de boli infecțioase ale actualului spital județean, însă dimensiunile lor (mai ales pe partea de pediatrie) sunt ca ale unor spitale de sine stătătoare – iar termenul pentru predarea documentațiilor era de 90 de zile, calculat de la data emiterii ordinului de începere. La nivel teoretic, erau șanse – minuscule totuși – ca în iarna lui 2022 să fie predat studiul de fezabilitate. Nu a fost așa, după cum se poate deduce din faptul că abia în ianuarie a fost inițiat demersul pentru obținerea acordului de mediu. Asta presupune că toate etapele ce țin de firma de proiectare, dar și cele birocratice au fost finalizate la începutul acestei ierni iar acordul de mediu – act cerut prin certificatul de urbanism – urma să fie obținut abia după ce documentației este la final. Interesant este că deși licitația pentru studiile de fezabilitate a fost organizată de Compania Națională de Investiții, solicitantul acordului de mediu este Consiliul Județean Suceava. De altfel, însă CJ Suceava a fost cel care a făcut demersuri repetate la nivel central pentru aceste obiective de investiții iar probabil printr-un protocol s-au predat documentațiile către administrația județeană pentru ca demersurile să poată fi realizate la nivel local.

Suma pentru care a fost încheiat contractul în vederea realizării documentației la faza de studiu de fezabilitate al noilor secții de boli infecțioase și pediatrie al SJU Suceava este „neobișnuit de scăzută”, adică 56,48% din valoarea estimată la licitație, însă cel mai probabil s-au cerut de la autoritatea contractantă clarificări/fundamentării ale prețului în urma cărora a rezultat că firma ieșeană se poate încadra în prețul ofertat, adică 1.090.000 lei, fără TVA. Valoarea maximă estimată de CNI a serviciilor mai sus menționate era în sumă de 1.929.895,04 lei fără TVA, dar criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate – preț în care componenta financiară va avea doar o pondere de 42%, 34% fiind pentru organizare și metodologie iar 24% fiind pentru experiență profesională.

Pentru viitoarele servicii de proiectare și detalii de execuție, precum și pentru execuția lucrărilor trebuie să se găsească modalități de finanțare fie tot prin CNI, nefiind exclusă și varianta unor fonduri nerambursabile. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Aeroportul Sucevei s-a menținut pe locul 5 în primul trimestru al anului cu privire la numărul de pasageri

Finalul trimestrului 1 al acestui an a găsit aeroportul „Ştefan cel Mare” pe un loc …