Saturday , July 20 2024

101 domnitori vor fi pomeniți în Cetatea Sucevei, la Parastasul Voievozilor

Muzeul Național al Bucovinei așteaptă publicul să participe la slujba de pomenire a domnilor Moldovei, care se va desfășura luni, 24 iunie, începând cu ora 17:00, în Cetatea de Scaun a Sucevei.

Soborul de preoți va fi asigurat – ca și în anii precedenți când au fost oficiate asemenea slujbe pe data de 24 iunie – de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. „Vor fi pomeniți 101 domnitori, de la Dragoș (circa 1347) până la Carol I (domn până în 1881)”, se arată într-un comunicat al MNB. Parastasul Voievozilor este punctul final al manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în cele trei zile de cinstire a ocrotitorului spiritual al Sucevei, Sf.M.Mc. Ioan cel Nou și, totodată, punctul de debut al unui alt proiect pe care Consiliul Județean Suceava l-a inițiat în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și care se intitulează „Programul ștefanian”.

Ca și la ediția din anii precedenți, și ediția din acest an se vrea a fi un eveniment ce are ca principale direcții punerea în valoare a patrimoniului cultural istoric din perioada domniei voievodului ștefan cel Mare, precum și dezvoltarea durabilă a turismului și creșterea interesului pentru restaurarea și protejarea monumentelor istorice. Programul ștefanian debutează în 24 iunie la Cetatea de Scaun a Sucevei și se finalizează în 2 iulie la Mănăstirea Putna. (D.P.)

Vezi si

Criza cibernetică la nivel mondial a afectat și câteva zboruri de pe aeroportul sucevean

Zborurile companiilor WizzAir și Tarom sunt afectate în prezent de defecțiunea majoră a serviciilor informatice, …