Tuesday , October 4 2022

Zi decisiva in dosarul "Gala Bute": Udrea ar putea face 21 de ani de închisoare

Judecătorii Instanței Supreme sunt așteptați azi să dea prima sentință în dosarul “Gala Bute”. Cele cinci acuzaţii din dosar i-ar putea aduce Elenei Udrea o condamnare de până la 21 de ani de închisoare.
udrea

Elena Udrea riscă ani grei de închisoare de închisoare în dosarul “Gala Bute”, ajuns la ultimul termen. Procurorii au cerut 21 de ani de detenție pentru fostul ministru al Turismului pentru acuzatii de abuz în serviciu, luare de mită și folosire de date false pentru obținerea de fonduri europene. Udrea cere însă achitare pe motiv că faptele nu sunt probate.
La termenul anterior, din 13 martie, judecătorii au amânat cu 15 zile verdictul. Procurorii DNA solicită pedepse maxime pentru inculpaţii din dosar.
Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroag.
În acest caz, Udrea are nu mai puţin de cinci acuzaţii, printre care luare de mită sau abuz în serviciu. Pedepsele maxime pentru abuzul în serviciu sunt de 7 ani, iar pentru luarea de mită pedepsele merg până la 10 ani. Pedeapsa maximă totală ar putea totaliza 21 de ani în închisoare, potrivit Realitatea TV.
La termenul anterior, Elena Udrea a declarat că se aşteaptă să fie achitată, pentru că nu crede că poate fi condamnată pe denunţuri mincinoase. “Se cere condamnarea, dar se cere şi achitarea, eu mă aştept ca în acest dosar să fiu achitată. Nu cred că se pot da condamnări pe denunţuri mincinoase, neprobate timp de doi ani cu nimic în instanţă”, a spus Elena Udrea.
“Acest dosar a fost construit în jurul Elenei Udrea. Trei ani s-a cercetat în acest dosar, nu am fost niciodată chemată. În 2 februarie, oamenii au fost luaţi cu mascaţii şi duşi la audieri în Gala Bute. Sunt convinsă că le-a fost frică tuturor celor chemaţi la DNA. Unii au ales să facă ceea ce se aştepta de la ei, ceea ce au crezut că îi va salva. Au fost speriaţi şi ameninţaţi să dea declaraţii. Speranţa mea e că măcar parte dintre judecăţile la nivel public la adresa mea au dispărut. Parchetul spune că mi-am construit sistem piramidal din oameni apropiaţi. Pe Nastasia nu l-am adus eu în minister. Pe Lungu l-am angajat fără să îl cunosc, mi-a fost recomandat de purtătorul de cuvânt al partidului. Doar pe Topoliceanu o cunoşteam. Nu am numit pe nimeni să îmi aducă şpagă. Practica de 10 la sută era una generalizată. Ştiam de încercările oamenilor de afaceri de a ajunge în anturajul demnitarilor pentru a beneficia de contracte. Am preferat să le dau lor dreptate. Le-am spus că dacă aud de asemenea practici să nu îmi spună mie, să anunţe DNA. În confruntarea cu Gărdean, acesta spune că nu a afirmat că geanta cu bani era pentru mine. Banii nu cred că erau pentru Obreja, ci pentru Bute. Bute a susţinut mult timp că nu şi-a primit onorariul întreg”, a susţinut Elena Udrea în ultimul cuvânt adresat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
La ieşirea de la instanţa supremă, fostul ministru al Turismului a mai spus că şi-a iertat demult denunţătorii şi că speră ca aceştia să fie achitaţi, informează Mediafax.
Întrebată cine ar fi avut interes să o scoată din joc, Elena Udrea a răspuns: “Simplu, doamna Kovesi şi domnul Coldea. A pornit acest dosar la două zile după ce am făcut denunţul. Eu am făcut denunţul vineri, iar cererile de arestare prevenetivă au început să curgă împotriva mea marţi, la cinci zile după. Probabil că interesul de a scoate anumiţi oameni politici din joc este acela de a scoate din joc pe anumiţi oameni care ştiau lucruri despre ei, pe de o parte, pe de altă parte, de a-i înlătura pe toţi cei care nu ar fi ascultat niciodată de ordinele lor (…) Uitaţi, astăzi domnul Coldea nu mai este în funcţie. Mult prea târziu. Le-a trebuit doi ani ca să confirme ceea ce am spus de acum doi ani şi într-adevărat să vină cineva cu o dovadă”.
Procesul a început la data de 22 aprilie 2015 și a parcurs 40 de termene.

Vezi si

Două dosare penale în cazul deputatului Bălășoiu: de act sexual cu un minor și de viol

Procurorii Parchetului General s-au autosesizat şi au început urmărirea penală in rem pentru act sexual …

One comment

  1. Hai frate, ca 21 de ani faci ptr crima, nici eu n-o suport pe japita asta, dar un verdict corect ar fi 8-9 ani cu executare, poate chiar 10 pentru toate problemele care le-a facut de la delapidari, mita pina la amestecul in institutiile statului.