Friday , May 14 2021

Zgonea: Postul de deputat al lui Becali nu e vacant

valeriu zgonea

Postul de deputat ocupat de Gigi Becali nu a fost vacantat conform procedurilor regulamentare, ceea ce implică nevoia unui vot acordat în viitorul plen al Camerei Deputaţilor. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, după ce deputatul Eugen Nicolicea a declarat că va cere Biroului Permanent să introducă pe ordinea de zi votarea hotărârii prin care Parlamentul ia act de încetarea calităţii de deputat a lui Gigi Becali.
“Postul domnului Becali nu e vacant. Trebuie supus la vot în votul final şi va fi votat săptămâna viitoare”, a precizat Valeriu Zgonea.
Eugen Nicolicea susţine că, legal, mandatul de parlamentar lui Gigi Becali nu a încetat întrucât deputaţii nu au acordat un vot pe hotărârea prin care plenul ia act despre decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit deputatului UNPR, membrii Camerei ar fi trebuit să urmeze prevederile vechiului Statut al parlamentarilor, conform căruia un vot în plen este obligatoriu pentru ca mandatului unui parlamentar să înceteze din punct de vedere formal.
“Încetarea mandatului se face prin hotărâre, iar hotărârile se adoptă cu majoritatea membrilor prezenţi. Probabil e o scăpare că nu a mai fost introdus la votul final. E o eroare care trebuie îndreptată la noua şedinţă de plen. Votul ar fi fost o formalitate iar acest lucru trebuie să se întâmple. Mandatul lui Gigi Becali nu a încetat conform procedurii regulamentului vechi. E una dintre marile neplăceri pe care le-am îndreptat prin noul statut. Dar deocamdată noul statut nu a intrat în vigoare, mergem pe vechiul statut, deci trebuie vot. Voi propune la următoarea şedinţă a Biroului Permanent să se introducă pe ordinea de zi la vot final. E nevoie de jumătate plus unu din cei prezenţi. E doar o scăpare pe care trebuie s-o îndreptăm. Faptic, mandatul lui Gigi Becali a încetat în momentul în care a fost condamnat, legal, încetează după momentul votului”, a declarat Eugen Nicolicea, la România TV.
Deputaţii au fost informaţi în mod oficial, miercuri, despre faptul că Gigi Becali şi-a pierdut mandatul de parlamentar o dată cu condamnarea definitivă la trei ani de închisoare cu executare. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost citită, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.
Practic, Camera Deputaţilor va avea la dispoziţie trei luni pentru a organiza alegeri parlamentare pentru locul rămas vacant.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să propună plenului Camerei un proiect de hotărâre prin care să ia act de încetarea mandatului de deputat al lui George Becali, ca urmare a deciziei ICCJ de condamnare la trei de închisoare. Votul din Comisie a fost secret, presa având acces doar la dezbateri.
Deputaţii jurişti au apreciat că este un caz expres de încetare a mandatului şi au spus că le pare rău de situaţia lui George Becali şi sunt alături de familia lui.

Vezi si

AUR a depășit USRPLUS în sondaje și a ajuns pe locul al treilea

In exclusivitate pentru Ziare.com, sociologul Vladimir Ionas, de la Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a …