Friday , September 30 2022

Zelenski a retras cetățenia ucraineană a 4 contrabandiști care aveau și pașapoarte rusești și românești

Președintele Volodimir Zelenski a retras cetățenia ucraineană a 4 contrabandiști aflați pe lista de sancțiuni ale Consiliului Național de Securitate a Ucrainei. Volodimir Zelenski susține că aceștia au, totodată, și pașapoarte rusești și românești. Un anunț în acest sens a fost făcut în seara zilei de 7 septembrie, în tradiționalul deja discurs zilnic cu privire la războiul declanșat (dar nedeclarat) de Federația Rusă. în mesajul video din seara celei de 196-a zi de război, Volodimir Zelenski, a ținut să specifice faptul că nu vor fi admise în această perioadă dificilă pentru țară acțiunile de contrabandă.

„Astăzi (7 septembrie – n.red.) s-a desfășurat o operațiune importantă de către Serviciul de Securitate al Ucrainei – privind activitățile unor persoane sancționate pe teritoriul țării noastre. Am subliniat în repetate rânduri că nu va mai fi loc pentru contrabandiști și rețele criminale. în Ucraina. Se pare că unii dintre ei nu au înțeles. Ei bine, vor înțelege. Vameșii care i-au ajutat pe contrabandişti, inclusiv dintre lideri, au fost înlăturaţi şi vor primi un răspuns legal pentru toate acţiunile lor ilegale. În ceea ce privește persoanele supuse sancțiunilor, cărora li s-a constatat și cetățenie străină, în special rusă și română, la propunerea SBU și în conformitate cu normele legislației în vigoare, s-a luat decizia de încetare a cetăţeniei ucrainene a acestor persoane”, a specificat Volodimir Zelenski în discursul său (conform traducerii în limba engleză, de la min. 3:32 la min. 4:18).

Precizăm că pe 7 septembrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a demascat oficialii autorităților vamale care au facilitat activitățile de contrabandă cu persoane de pe lista de sancțiuni Consiliului Național de Securitate al Ucrainei. Media ucraineană mai notează despre SBU că a stabilit că 3 contrabandişti din lista sancţionată a NSDC au cetăţenie rusă iar o persoană are cetăţenie română. Media cernăuțeană – BukInfo în mod deosebit – citează „propriile sale surse de încredere”, care creditează faptul că perchezițiile comune efectuate de poliție și SBU au fost la casa și la biroul omului de afaceri Iuri Cușnir care a fost inclus anul trecut pe lista Consiliului Național de Securitate al Ucrainei cu privire la activitățile de contrabandă. De asemenea, susține BukInfo, acesta ar fi acea persoană care deține (și) cetățenia română și care, ca urmare a acelor activități de contrabandă, a fost privată de cetățenia ucraineană.
Deocamdată, informația preluată de mai multe publicații nu a putut fi confirmată oficial, dar este de remarcat că anii trecuți acest gen de informări erau însoțite de reacții în media cu privire la un alt personaj extrem de influent, originar din Cernăuți, presupus a fi de mult implicat în activități (inclusiv) de contrabandă și care „joacă într-o ligă mai mare” – Ilia Pavliuc – și care ar beneficia de o anumită „clemență”. De data aceasta, niciun fel de asociere sau trimitere la acest aspect nu a mai fost făcută.
Din câte se pare, retragerea cetățeniei ucrainene a mai fost operată de autoritățile din țara vecină și unui alt om de afaceri cernăuțean asupra căruia de mult timp erau bănuieli de implicare masivă în zona de contrabandă și despre care s-a spus că ar avea pașaport românesc. Este vorba de Oleksandr Ieremiciuc, cunoscut după porecla „Sașa Slon (Elefantul)” și despre care ani în șir s-a vehiculat – nu chiar fără temei – că ar fi un apropiat al fostului deputat Maxim Burbak. De altfel, nu este un secret că Iuri Cușnir are o relație bună cu un alt politician cernăuțean, fostul președinte al Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Muntean. Există unele suspiciuni că în primele zile de după invazia Rusiei, Sașa Elefantul ar fi contribuit cu ajutoare umanitare la Cernăuți iar asta ar fi adus un fel de „clemență” din partea autorităților din țara vecină. Este însă corect să semnalăm că, totuși, în afara unor imagini cu convoaie de ajutoare umanitare din România (despre care s-a spus că ar fi cu contribuția lui Sașa Elefantul) și în fruntea cărora se afla fostul deputat ucrainean Maxim Burbak, nu a fost prezentată nicio dovadă certă în sensul acelor speculații. (D. P.)

Vezi si

Ministrul Mediului anunță un proiect de ordin privind eliminarea imediată a urșilor care atacă omul

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat, joi, publicarea pe site-ul ministerului a unui proiect de …