Wednesday , May 29 2024

Zeci de medici si farmacisti, ridicati de DIICOT in scandalul retetelor false

farmacie

Procurorii şi poliţiştii fac, vineri, percheziţii în Hunedoara şi Timiş, la medici şi farmacişti acuzaţi că au eliberat sute de reţete false pentru medicamente, în special oncologice, apoi le-au decontat la CAS Hunedoara prin societăţi care deţin farmacii, încasând ilegal 3,3 milioane de lei. 35 de persoane urmează să fie audiate de procurori în acest caz.
Anchetatorii au descins la locuinţele membrilor unui grup infracţional organizat suspectat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul farmaceutic. Totodată, poliţiştii şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism fac percheziţii la patru farmacii şi două cabinete medicale din judeţele Hunedoara, Timiş şi Sibiu.
La finalul percheziţiilor, 35 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 – 2012, doi medici de la Spitalul Judeţean Hunedoara – Secţia oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante, substanţe cu valori mari, pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice aflaţi în tratament, au precizat procurorii DIICOT într-un comunicat de presă.
“Reţetele au fost predate liderilor grupării şi depuse ulterior pentru decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei”, potrivit DIICOT.
Medicii care eliberau reţetele primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani, în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă ce urma să fie decontată.
Pentru a ascunde provenienţa sumelor de bani încasate ilegal prin decontarea reţetelor false, membrii grupării le-au înregistrat ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor pe care le deţineau. De asemenea, membrii grupării au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop, potrivit anchetatorilor.
“Aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele si arhiva. Pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate rânduri evidenţele contabile şi actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului”, au mai precizat procurorii DIICOT.
Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11 milioane de lei, susţin procurorii DIICOT.
Poliţia Română a precizat că, pe parcursul anchetei, grupul infracţional organizat a fost sprijinit de o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul acesteia, care au transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice.
Totodată, în această cauză este cercetată şi o altă persoană, pentru sprijinirea grupului infracţional, fiind suspectată că a primit 10.000 – 15.000 de euro de la un membru al grupării, asigurându-l că are influenţă la conducerea Gărzii Financiare şi că poate influenţa rezultatul verificărilor, potrivit Poliţiei Române.
Prejudiciul creat de membrii grupării infracţionale a fost estimat până în prezent la aproximativ trei milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei reprezintă înşelăciunea la casa de asigurări de sănătate, 1,4 milioane de lei – delapidare şi 140.000 de lei spălare de bani, au mai arătat poliţiştii.
Cercetările vor fi extinse şi cu privire la alte persoane şi societăţi comerciale implicate, existând indicii că prejudiciul total depăşeşte 11 milioane de lei.
Gruparea a fost destructurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Hunedoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara.

Vezi si

Cum se votează la alegerile din 9 iunie. Alegătorii vor primi câte cinci buletine de vot

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat marți cum va decurge votul duminică, …