Monday , May 20 2024

Zeci de bucureşteni au depus flori, lumănâri şi jucării la Maternitatea Giuleşti

.
Zeci de bucureşteni, mai ales mame, au depus, miercuri, flori şi lumânări la Maternitatea Giuleşti, în memoria celor patru bebeluşi care au murit în urma incendiului care a avut loc luni, la Secţia de Terapie Intensivă a unităţii sanitare.
Încă de miercuri dimineaţă, la Maternitatea Giuleşti au început să vină bucureşteni cu flori şi lumânări, în special mame însoţite de copii. O parte dintre cei care au venit au dorit ca prin gestul lor să îşi arate tristeţea pentru moartea celor patru bebeluşi, alţii au vrut să se roage pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a celor rămaşi în viaţă.
Andreea Edu, care a venit la Maternitatea Giuleşti pentru a aprinde lumânări, a spus că a avut în trecut probleme cu un medic de la această unitate. În urmă cu aproape doi ani, înainte să-l nască pe fiul ei, medicul care o avea în grijă i-ar fi spus în mod eronat că bebeluşul său va avea probleme la rinichi, precum şi că suferă de o malformaţie severă la inimă. Femeia a spus că, nefiind total convinsă de diagnostic, s-a adresat unui alt medic de la aceeaşi unitate sanitară, care a infirmat acest prognostic, copil ei fiind perfect sănătos.
Ea a venit alături de soţ şi copilul de un an şi cinci luni, arătând că accidentul de luni o face să nu mai aibă încredere în sistemul medical românesc.
Ioana Costea, în vârstă de 60 de ani, a povestit jurnaliştilor, după ce a aprins lumânări pentru bebeluşii decedaţi, drama pe care a trăit-o la Maternitatea Giuleşti în urmă cu 28 de ani, când a născut o fetiţă moartă, arătând că înţelege pe deplin ce înseamnă pierderea unui bebeluş. “Toate femeile plecau din spital cu copiii în braţe, în afară de mine”, a spus femeia.
Printre zecile de bucureşteni care au venit la Maternitatea Giuleşti pentru un omagiu se numără şi unul dintre medicii de la această unitate, care însă nu a dorit să-şi spună numele, apreciind că incidentul de luni este o “dramă”.
“Mă doare sufletul pentru tragedia produsă. Nici să vreau nu pot să desemnez vinovaţi, fiecare ştie ce a făcut”, a spus medicul.
Patru bebeluşi au murit şi alţi şapte au fost răniţi grav în urma exploziei şi incendiului care au avut loc luni, la Maternitatea Giuleşti din Capitală.
Primele victime au fost trei copii cu probleme cardiorespiratorii, iar decesul celui de-al patrulea a fost anunţat marţi dimineaţă, de către reprezentanţii Spitalului “Grigore Alexandrescu”, unde acesta a fost dus după incendiu, împreună cu alţi şapte bebeluşi aflaţi în salonul de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti atunci când s-a produs explozia.
Toţi bebeluşii au fost duşi la Spitalul “Grigore Alexandrescu” în stare foarte gravă, având arsuri de până la 80 la sută din corp şi la căile respiratorii superioare, iar nou-născutul care a decedat avea şi o malformaţie congenitală de cord.
Managerul Spitalului “Grigore Alexandrescu”, Dan Enescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că doi bebeluşi internaţi în unitatea sanitară după incendiul de la Maternitatea Giuleşti sunt în continuare intubaţi şi respiră cu ajutorul aparatelor, prognosticul fiind rezervat pentru toţi cei şapte nou-născuţi, starea lor fiind staţionară.
Cei doi bebeluşi intubaţi au arsuri pe 60-75 la sută din corp, iar ceilalţi cinci pe 40-60 la sută din suprafaţa corpului, potrivit reprezentanţilor Spitalului “Grigore Alexandrescu”. Părinţii acestora îi pot vizita, pe rând, începând de miercuri, între orele 15.00 şi 16.00 şi vor primi informaţii despre starea bebeluşilor de la personalul medical.
În urma incendiului, din Maternitatea Giuleşti au fost evacuate 114 persoane, dintre care 53 copii şi 61 de femei, acestea fiind duse la mai multe spitale din Capitală. Până la finalizarea anchetei unitatea sanitară, aflată în administrarea Primăriei Capitalei, va rămâne închisă.
Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală “in rem” pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.

Vezi si

Temperaturi de vară și ploi însemnate cantitativ. Prognoza meteo pe regiuni, până pe 2 iunie

Prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că regimul termic estimat de …