Saturday , March 2 2024

WikiLeaks: SUA au spionat comunicaţiile ultimilor trei preşedinţi ai Franţei

chirac-sarkozy-hollande

SUA i-au spionat, cel puțin în intervalul 2006-2012, pe ultimii trei președinți francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și François Hollande, conform unor documente ale WikiLeaks făcute publice marți de ziarul Liberation și de site-ul Mediapart, relatează AFP și Reuters.
Aceste documente, clasificate “Top-Secret”, constau în cinci rapoarte ale NSA bazate pe “interceptări de comunicații”. Acestea erau destinate “comunității de informații” americane, potrivit Liberation, informează Agerpres.
WikiLeaks a ales să facă public faptul că cei trei preşedinţi francezi au fost spionaţi de NSA-ul american prin intermediul unei caricaturi, publicate pe Twitter. Caricatura îi înfăţişează pe cei trei preşedinţi francezi cu gâturile strânse de un fir de telefon pe care stă vulturul american şi pe care stă scris NSA, care poartă căşti de ascultare. Cei trei preşedinţi francezi sunt înfăţişaţi spunând -într-o franceză defectuoasă-: “Măcar ei cred că suntem la fel de importanţi ca germanii”.
Documentele intrate în posesia WikiLeaks ar proveni de la un birou care se intitula “Summary Services” sau “serviciul de sinteze”.
Fără a conține dezvăluiri senzaționale, documentele în cauză fac lumină asupra modului de funcționare și de luare a deciziilor de către administrațiile prezidențiale ale lui Francois Hollande și ale celor doi predecesori ai săi.
Documentul cel mai recent datează de la 22 mai 2012, respectiv cu câteva zile înainte de preluarea funcției de către Francois Hollande. Printre altele, sunt menționate reuniuni secrete destinate discutării unei eventuale ieșiri a Greciei din zona euro.
În ceea ce-l privește pe Nicolas Sarkozy, unele documente explică că acesta se considera în 2008 “singurul om capabil” să rezolve criza financiară. Fostul șef al diplomației al lui Jacques Chirac, Philippe Douste-Blazy, era la rândul său perceput ca având o “înclinație de a face declarații inexacte și inoportune”.
Germania a fost șocată în vara lui 2013 de dezvăluirile fostului consultant al NSA, Edward Snowden, privind un vast sistem de supraveghere a conversațiilor telefonice și a comunicațiilor germanilor pe internet, dar și referitoare la interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, timp de mai mulți ani.
Contactate marți seară de AFP, persoane din anturajul lui Francois Hollande nu au dorit să reacționeze la aceste dezvăluiri. “Vom vedea despre ce este vorba”, au declarat aceste surse de la Palatul Elysée.
 
 

Vezi si

Moment istoric: Biserica Ortodoxă Română binecuvântează crearea unei structuri religioase în Ucraina

În cadrul ședinței de lucru desfășurate la Palatul Patriarhiei de la București, la data de …