Thursday , December 7 2023

Washington Post va fi cumpărat de fondatorul Amazon

washington post

Prestigioasa publicaţie americană Washington Post va fi cumpărată de Jeffrey Bezos, fondatorul şi directorul executiv al Amazon.com, a anunţat luni ziarul, citat de gandul.info. Decizia conducerii Washington Post Co. de a vinde unul dintre cele mai importante nume de pe piaţa media încheie, astfel, o linie de patru generaţii în care celebra familie Graham a format patronatul publicaţiei.
Bezos va plăti 250 de milioane de dolari pentru Washington Post şi publicaţiile afiliate Washington Post Co., tranzacţia şi toate procedurile aferente urmând să se finalizeze în maximum 60 de zile. Fără Washington Post, The Post Co. îşi va găsi un alt nume.
Tranzacţia, comentează chiar ziarul vândut, reprezintă o turnură „bruscă şi uimitoare” a situaţiei Washington Post, dat fiind că cea mai mare parte a oamenilor – angajaţi şi public deopotrivă – nici nu ştia că se caută un cumpărător.
Atât de mare a fost şocul, luni, încât, la şedinţa în care directorul executiv Donald E Graham a anunţat vânzarea, „unii veterani ai ziarului au început să plângă”.
„De-a lungul ultimului deceniu, The Post nu a reuşit să evite problemele financiare care au lovit ziarele şi organizaţiile media tradiţionale. Avântul Internetului şi trecerea spectaculoasă de la print la tehnologiile digitale au creat, într-un timp scurt, un val de compdetiţie pentru media tradiţionale, împărţind cititorii şi publicitarii pe o piaţă profund schimbată”, scrie ziarul.
De cealaltă parte, la vârful piramidei ierarhice din companie, Donald E Graham, fiul celebrei Katherine Graham, care a condus instituţia în timpul scandalului Watergate, a povestit despre „tristeţea” şi „şocul” cu care fiecare membru al familiei lui a privit chiar şi gândul de a vinde ziarul. „Când a apărut ideea unei tranzacţii cu Jef Bezos, sentimentele mele s-au schimbat. The Post ar fi putut supravieţui rămânând în cadrul companiei şi ar fi devenit profitabil în viitorul apropiat. Dar am vrut să facă mai mult decât să supravieţuiască. Nu spun că această mişcare îi garantează succesul, dar îi dă mai multe şanse de a avea succes”, a povestit Graham, luni, într-un interviu pentru The Post.
Într-o scrisoare pentru angajaţi, fondatorul Amazon i-a asigurat pe cei de la Washington Post că „valorile ziarului nu trebuie să se schimbe”, a dat de înţeles că nu va face schimbări în conducerea publicaţiei şi că, de-a lungul următorilor ani, The Post va trece prin nişte schimbări necesare.

Vezi si

Oficial: Fostul premier Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor anti-COVID. 43,3 milioane de doze achiziționate în plus de România

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus oficial sub urmărire penală miercuri, 6 decembrie, de …