Tuesday , April 16 2024

Washington Post: Trump ar fi dezvăluit Rusiei informații strict secrete

Președintele american Donald Trump ar fi dezvăluit Rusiei informații strict secrete care pun în pericol o sursă de informații vitală, relatează Washington Post. S-ar fi întâmplat săptămâna trecută, în timpul întâlnirii pe care șeful Casei Albe a avut-o cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak.
trump-lavrov

Casa Albă a publicat o declarație de 44 de cuvinte a secretarului de stat Rex Tillerson în replică la acuzațiile că președintele Donald Trump ar fi dezvăluit informații strict secrete Rusiei în timpul întâlnirii cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov. Însă, oficialii Departamentului de Stat nu aveau nicio idee despre publicarea și au aflat doar după ce a apărut la CNN, potrivit primelor informații.
Informațiile dezvăluide de Trump au fost furnizate de un partener al SUA printr-un acord de schimb de infoormații considerat atât de sensibil, încât detaliile nu au fost furnizate nici aliaților din NATO. Şi în cadrul guvernului american, puţini erau cei care aveau acces la această informaţie, care avea cel mai înalt grad de secretizare, spun oficiali americani de rang înalt citați de Washington Post.
Nu se specifică cine este partenerul SUA care a furnizat informația, dar publicația relatează că acesta nu și-a dat acordul ca Washingtonul să dezvăluie mai departe informațiile către Rusia. Acum, decizia lui Trump pune sub semnul întrebării cooperarea cu un aliat care are acces la informații importante despre organizația teroristă Stat Islamic.
După întâlnirea de săptămâna trecută, mai mulți oficiali de la Casa Albă au încercat să minimizeze efectele acestei dezvăluiri. Au anunțat inclusiv CIA și NSA.
Trump „a oferit mai multe informații ambasadorului rus decât am furnizat noi aliaților noștri”,, a spus un oficial citat de Washington Post.
Această dezvăluire vine în contextul în care Trump se confruntă deja cu scandaluri legate de relațiile administrației sale cu Rusia. Săptămâna trecută, l-a demis pe șeful FBI, James Comey. Biroul desfășoară o investigație privind legăturile dintre campania electorală a lui Donald Trump și Moscova.
La o zi după demiterea lui Comey, Trump i-a primit la Casa Albă pe Lavrov și Kisliak în Biroul Oval. Întâlnirea a fost considerată un succes diplomatic major pentru Kremlin, iar reprezentanţii ruşi au avut parte de o primire de excepţie la Casa Albă, la doar cinci luni după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a expulzat 35 de diplomaţi ruşi din Statele Unite.
Diplomaţii veterani şi-au pus întrebări serioase cu privire la motivul pentru care Donald Trump a acceptat să-i primească pe cei doi diplomaţi ruşi la Casa Albă. O asemenea onoare este de obicei rezervată şefilor de stat şi de guvern, cu siguranţă nu unor diplomaţi care sunt în centrul unui scandal politic major în Statele Unite, cum este cazul pentru ambasadorul Serghei Kisliak.
În timpul acestei întâlniri, Trump a început să le dea detalii oficialilor ruși despre o amenințare din partea Statului Islamic, referitoare la folosirea laptopurilor în avioane, spun sursele citate de Washington Post.
„Președintele și ministrul de externe au vorbit despre amenințări comune din partea organizațiilor teroriste, inclusiv amenințări legate de aviație. Nu s-a discutat despre metode sau surse de informații și nu au fost dezvăluite operațiuni militare care să nu fie deja cunoscute în mod public”, a spus H.R. McMaster, consilierul pentru securitate națională al lui Trump, care a fost prezent la întâlnire.
CIA a refuzat să comenteze informațiile, iar NSA nu a răspuns la solicitarea Washington Post.
digi24.ro

Vezi si

Azi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

Partidele politice, alian­țele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor putea, începând de …