Saturday , February 4 2023

WannaCry: Ancheta penala in Romania in cazul recentelor atacuri informatice

DIICOT a inceput cercetarea penala in rem in cazul recentului atac informatic care a afectat institutii si adrese din Romania.
wannacry

Institutia s-a sesizat din oficiu, investigatiile vizand incalcarea articolelor 360, 362 si 363 din Codul Penal.
Articolul 360 se refera la accesul ilegal la un sistem informatic si prevede ca “accesul, fara drept, la un sistem informatic se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”.
Alte alineate mentioneaza ca fapta savarsita in scopul obtinerii de date informatice se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani, iar daca a fost comisa cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restrictionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Articolul 362 se refera la alterarea integritatii datelor informatice, definita ca “fapta de a modifica, sterge sau deteriora date informatice ori de a restrictiona accesul la aceste date, fara drept” si pedepsita cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
Articolul 363 vizeaza perturbarea functionarii sistemelor informatice.
“Fapta de a perturba grav, fara drept, functionarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, stergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restrictionarea accesului la date informatice, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani”, prevede articolul.
Un val de atacuri cibernetice a afectat vineri aproape 100 de tari, exploatand un defect dezvaluit in documente divulgate de la Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA).
Atacurile au folosit o tehnica cunoscuta sub numele de ransomware, care blocheaza fisierele utilizatorilor cu scopul ca acestia sa plateasca o suma de bani in moneda virtuala, campania fiind denumita WannaCry.
Pana in prezent CERT-RO a identificat 5 institutii publice posibil afectate, in sensul ca utilizeaza adrese IP dintre cele associate cu WannaCry si a primit trei notificari oficiale de la organizatii afectate din Romania.
SRI anunta vineri ca Centrul National Cyberint, structura aflata in coordonarea sa, a reusit sa contracareze o tentativa de atac cibernetic derulata, cel mai probabil, de entitatea asociata grupului de criminalitate cibernetica APT28 / Fancy Bear, fiind vizata o institutie guvernamentala.
 

Vezi si

Peste jumătate din țară se află sub cod galben sau portocaliu de ninsori și viscol

Mai mult de jumătate de țară se află sub cod gaben de ninsori și viscol, …