Sunday , May 26 2024

VREMEA IN WEEK-END: Averse, descărcări electrice şi vijelii în majoritatea regiunilor

Vineri, vreme în general instabilă. Averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiază şi seara, pe arii extinse în zona montană şi în Moldova şi local în Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi Muntenia. Vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 25…35 l/mp, mai ales la deal şi la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 de grade în Dealurile de Vest şi 32 de grade în Dobrogea.
VREMEA LA MUNTE
Şi la munte vreme în general instabilă. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza şi noaptea. Vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 25…35 l/mp. 17 grade la Predeal, 15 la Sinaia, 14 la Păltiniş şi 11 pe Vârful Ceahlău Toaca. Sâmbătă temporar înnorările vor fi accentuate şi se vor semnala averse şi descărcări electrice. Vor fi condiţii de grindină. La fel si duminică vremea va fi instabilă. Pe arii extinse se vor semnala averse şi descărcări electrice. Vântul va avea intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperatura aerului va avea valori uşor mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă.
VREMEA LA MARE
Vineri
Vremea va fi caldă şi uşor instabilă. Cerul va fi variabil şi în special în timpul zilei, local, vor fi averse slabe însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29 şi 31 de grade. Temperatura apei mării va fi in jur de 23 – 24 de grade.
Sambata
Vremea va fi relativ caldă si in general frumoasa, cu cerul variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări izolate . Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 şi 30 de grade. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 22 şi 24 de grade.
Duminica
Vremea va fi instabilă. Cerul va fi temporar noros. Local se vor semnala averse slabe de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificari pe litoral şi în deltă. Temperaturile maxime, între 25 şi 28 de grade, scad si intra in limite normale. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 22 şi 24 de grade.
VREMEA PE REGIUNI
Vreme instabilă şi în regiunile de la vest de lanţul Carpatic. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza şi seara, pe arii extinse în zona montană şi local în Maramureş si Transilvania. Temperatura câştigă 1-2 grade. Vor fi 25 de grade la Timişoara, 23-24 la Oradea, Cluj Napoca, Sibiu şi Braşov.În sud, vreme frumoasă în Oltenia cu averse răzleţe pe seara şi intabilă în Muntenia unde aversele şi descărcările elctrice ocupă arii mai extinse. Sunt condiţii de grindină, cantităţi de apă ce vor depăşi izolat 25…35 l/mp, mai ales la deal şi la munte. Maximele se menţin în apropierea mediilor climatologice: 28 de garde la Drobeta Turnu Severin şi Craiova, 29 la Giurgiu şi Călăraşi, 27 la Ploiesti si 28 în Buzău.Instabilitatea atmosferică se manifestă şi în Dobrogea, local, cu averse, descărcări electrice şi vânt tare in timpul ploilor. Maximele, între 30 şi 32 de grade, sunt cele mai ridicate din ţară.În Moldova instabilitatea atmosferică se menţine cea mai accentuată. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza şi seara, pe arii extinse. La amiază vor fi 23 de grade la Suceava, 27-28 de grade la Iasi, Bacău şi Focşani şi 30 la Galaţi.
VREMEA PE DOUĂ ZILE
Mâine în jumătatea de nord a ţării, temporar înnorările vor fi accentuate. Se vor semnala averse şi descărcări electrice în zona de munte, Transilvania, Maramureş şi în cea mai mare parte a Moldovei şi pe arii restrânse în Crişana. În rest vreme frumoasă şi temperatura mai căştigă 1-2 grade însă spre seară apar înnorări şi izolat ploi de scurtă durată şi fenomene electrice. Vor fi condiţii de grindină. Maximele pornesc de la 21-22 de grade şi ajung la 31 de grade la Giurgiu.În Bucureşti cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Dimineaţa 15-16 grade. La amiază 29…30 de grade.Duminică aceeaşi vreme instabilă. Temporar înnorările vor fi accentuate şi se vor semnala averse şi descărcări electrice pe arii extinse în zona de munte, precum şi în regiunile sudice, sud-estice şi centrale. Maximele, în general între 20 şi 28 de grade, cu cele mai mari valori în sudest la Călăraşi şi Tulcea, vor fi în cea mai mare parte a ţării chiar puţin sub cele normale pentru această perioadă.În capitală temperatura scade. Dimineaţa 1ă cu 3-4 garde. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
TENDINŢA
Racoarea mai tine citeva zile. Nucleul de mase se aer rece din Europa Centrala, reprezentat de arealul albastru, desi se incalzeste treptat de la o zi la alta, tot avanseaza peste teritoriul tarii noastre pina la sfirsitul saptaminii si chiar si la inceputul saptaminii viitoare. Maximele, peste 20 de grade in general, ajung la 30-31 de grade doar in extremitatea sudestica si doar astazi si miine. In ce priveste ploile, toate regiunile tarii, in special regiunile montane si deluroase, vor primi pe rind averse, descarcari electrice, vint tare in timpul ploilor si izolat grindina.

Vezi si

Trei ucraineni au fost prinși de polițiștii de frontieră români după ce au trecut ilegal granița furând de la un polițist de frontieră ucrainean un pistol cu bile

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poienile de sub Munte au depistat trei cetăţeni ucraineni …