Sunday , June 16 2024

Votul pe Strategia de Aparare ar putea fi amanat. Comisiile de politica externa nu au dat aviz, din lipsa de cvorum

iohannis parlament

La o zi după ce presedintele Iohannis  a prezentat Strategia de Apărare Naţională, în plenul comun, când a şi criticat activitatea Legislativului, Comisiile de politică externă, reunite în şedinţă comună, nu au dat aviz pe document, sedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum. Mai mult, strategia lui Iohannis a fost criticată, fiind numită “un soi de ciornă” ce nu poate fi votată. Potrivit unor surse parlamentare, votul din plenul comun, programat la ora 13.00, s-ar putea amâna.
Comisiile de politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor nu au avut cvorum, în şedinţa comună de marţi, pentru a aviza Strategia Naţională de Apărare, programată pentru vot final, în şedinţa de plen comun, de la ora 13.00.
La solicitarea PSD, s-a constatat lipsa cvorumului, iar şedinţa a fost suspendată. “Să lăsăm Biroului reunite şi plenul să hotărască”, a spus deputatul Gheorghe Vlad Nistor.
“Avizul are caracter consultativ. Nu ştiu dacă faptul că noi astăzi nu am avut cvorum are vreo semnificaţie. Asta urmează să stabilească Birourile reunite.”, a mai spus, după şedinţă, Nistor.
Pe de altă parte, senatorul Daniel Barbu a criticat dur documentul prezentat de preşedintele Klaus Iohannis: “Să-i sugerăm iniţiatorului îmbunătăţiri. Dacă au trecut 10-11 ani fără strategie, mai pot trece 2-3 săptămâni, miza fiind de a avea cu adevărat o strategie foarte bună, care ar trebui să fi votată în unanimitate. Nu votăm un soi de ciornă pe care o vom rescrie, îmbunătăţi, modifica pentru că ne batem joc de funcţia esenţială a Parlamentului.”
“Comisiile nu au dat aviz, eu mă bucur că totuși am discutat pe fond despre o problemă absolut importantă pentru toate instituțiile statului și care, indiferent de cine o elaborează, privește pe termen lung modul în care România se va raporta la politica de securitate și asupra politicii externe. Le-am explicat colegilor că a existat o greșeală a Birourilor permanente care la discuția pe fond trebuia să sesizeze și Comisiile de politică externă, pentru că peste tot în spațiul european, când se discută despre securitate, se discută și de politică externă”, a declarat şi președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip.
Potrivit unor surse parlamentare, ședința de marți a plenului reunit al Camerei și Senatului în care urmează să se dea vot pe Strategia Națională de Apărare ar putea fi amânată în lipsa acestui aviz de la Comisiile de politică externă.
Președintele Klaus Iohannis a prezentat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, mesajul referitor la Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019. Şeful statului nu a scăpat ocazia de a critica Parlamentul pentru respingerea cererilor DNA de reţinere şi arestare, dar şi de a-l taxa pe premierul Victor Ponta.
Birourile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, luni, ca Strategia Națională de Apărare pentru perioada 2015 – 2019 să fie dezbătută și votată de plenul Parlamentului marți, la ora 13,00.
“Mâine, la ora 13,00, are loc votul și dezbaterea pe Strategia Națională de Apărare în ședința plenului reunit”, a declarat luni secretarul Camerei Deputaților, Niculae Mircovici.
 
 

Vezi si

Un român a murit și alți doi au fost răniți într-un atac, în Congo. MAE: „Evitați orice călătorie!”

Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, că un român și-a pierdut viața și alți doi …

error: