Monday , October 3 2022

Votul obligatoriu, adoptat tacit de Senat. Amenda 1.000 de lei pentru absenteism

Senatul a adoptat tacit, marţi, o propunere legislativă care introduce votul obligatoriu pentru cetăţenii români. Proiectul, iniţiat de deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu, prevede sancţiuni drastice pentru absenteism, de la o amendă de 1000 lei până la suspendarea dreptului de a vota. Propunerea va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
“Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot”, se arată într-o propunere adoptată tacit de Senat din lipsă de cvorum.
Proiectul prevede şi o serie de sancţiuni pentru absenţa de la vot: o amendă de 1000 lei pentru prima neprezentare, o amendă de 1000 lei şi restricţionarea posibilităţii de a obţine orice fel de fecilităţi fiscale, ajutoare, indemnizaţii de la bugetul de stat la a doua neprezentare, şi  o amendă de 1000 lei plus suspendarea dreptului la vot pentru mai mult de două neprezentări.
“Votul obligatoriu ar avantaja şi pe cei care nu vor să voteze niciunul dintre partide. De aceea, ar putea fi introdus votul negativ, respectiv cetăţeanul să aibă şi opţiunea de vot împotrivă, introdusă pe buletinul de vot sub forma – niciunul dintre cei de mai sus”, mai scriu iniţiatorii.
În viziunea celor doi deputaţi, votul obligatoriu ar duce la reducerea drastică a fraudării şi mitei electorale, responsabilizarea candidaţilor şi a partidelor politice, legitimitatea crescută a Parlamentului şi preşedintelui, responsabilizarea populaţiei şi creşterea conştiinţei civice.
Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Analistul politic Cristian Pîrvulescu subliniază că, deşi ideea introducerii votului obligatoriu merită o dezbatere publică şi ar duce la scăderea fraudei electorale, propunerea legislativă a celor doi deputaţi este neconstituţională şi neadaptată.

Vezi si

Ligia Deca este propusă de liberali pentru postul de ministru al Educației. Ea este consiliera lui Iohannis

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, prin vot, ca Ligia Deca să fie …