Wednesday , December 7 2022

“Vom avea un mic Vatican la Iaşi”. Ansamblul spectaculos care va fi construit de Mitropolia Moldovei  

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei urmează să demareze un plan de extindere a Ansamblului Mitropolitan.  Potrivit Planului Urbanistic Zonal, extinderea urmează să fie făcută în două etape. După ce au vizualizat randările, unii consilierii locali au spus despre proiect că este un “mic Vatican de Iaşi”, relatează ziaruldeiasi.ro.

Investiţiile pe care le va face Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vin să completeze cele realizate deja: de la restaurarea obiectivelor din ansamblu şi până la amenajarea unui muzeu subteran.

Proiectul a fost iniţiat în 2017, însă la începutul acestei săptămâni a fost aprobat de Consiliul local.

Din documentaţia urbanistică rezultă că principalele lucrări vor viza extinderea Facultăţii de Teologie şi construirea unor noi imobile. Acestea din urmă vor fi ridicate în jurul unei piaţete mari, pe terenul liber din spatele Ansamblului Mitropolitan, respectiv între străzile Arh. Cantacuzino şi Petru Movilă, informează sursa citată.

Pe laturile sudică şi sud-estică urmează să fie construite imobile pentru spații de birouri, cu un regim mic de înălţime (2-3-4 etaje, ultimul retras). Toate aceste corpuri de clădire nou-propuse vor înconjura o piaţetă. Intrarea principală se va face printr-un turn.

Pe laturile sudică şi sud-estică sunt propuse imobile care vor găzdui spaţii de birouri: clădirile vor avea tot un regim mic de înălţime (2-3-4 etaje, ultimul retras). Toate aceste corpuri de clădire nou-propuse vor înconjura o piaţetă, iar intrarea principală se va face printr-un turn, similar cu un turn-clopotniţă. Din piaţetă, care va fi una de pelerinaj, va fi acces spre zona actualului Ansamblu Mitropolitan.

Foto: Ziarul de Iași

În zona centrală a orașului Iași, MMB dispune de un teren cu o suprafaţă totală ce depăşeşte 45.000 mp. În proiect sunt incluse şi locuri de parcare la subsolul unor clădiri.

Proiectul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a fost aprobat în plenul Consiliului local pe 4 octombrie 2021.

“Un proiect foarte frumos, care a fost destul de mult dezbătut în Comisie şi care a fost avizat favorabil cu felicitări din partea Comisiei către elaborator”, a spus preşedintele Comisiei de urbanism, arh. Iulian Nicolau. “Este un proiect care a primit aprecieri, eu am spus că va arăta, în momentul în care va fi finalizat, ca un mic Vatican la Iaşi, vom avea şi noi Vaticanul nostru. Din acest punct de vedere, proiectul merită toată aprecierea”, a declarat Bogdan Balanişcu,  membru al Comisiei de urbanism. (Ziarul de Iași)

Vezi si

Cancelarul Austriei anunță din nou că se opune intrării României în Schengen, cu 2 zile înainte de Consiliul JAI

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, din nou, că Austria se opune integrării României …