Saturday , December 3 2022

UPDATE: PUTIN a semnat anexarea Crimeei. Transnistria cere alipirea de Rusia

putin

Preşedintele rus, VLADIMIR PUTIN, a semnat anexarea Crimeei la Rusia. Putin va face declaraţii de presă la ora 13.00. Transnistria cere alipirea la Rusia. Cererea a fost adresată Dumei de la Moscova. 
UPDATE: Presedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o adresa presedintelui Dumei de Stat (camera inferioara a Parlamentului) a Rusiei, Serghei Naraskin, in care solicita examinarea posibilitatii de aderare a Transnistriei la Rusia, transmite Publika.md
Solicitarea a urmat dupa un proiect de lege propus de deputatii Partidului “Russia dreapta” cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federatia Rusa, informeaza BBC citand publicatia ruseasca Vedomosti.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat oficial dispus să ratifice un acord care prevede integrarea în Rusia a Crimeei, peninsulă din sudul Ucrainei, într-un document publicat marţi pe site-ul Kremlinului, relatează AFP, potrivit Mediafax.
În acest document, preşedintele rus cere puterilor publice ruse (Guvernului şi Parlamentului) să aprobe un astfel de acord şi consideră “oportun” să îl ratifice.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care recunoaşte independenţa regiunii ucrainene Crimeea, anunţă Preşedinţia Rusiei, citată de AFP.
“Rusia, ţinând cont de voinţa locuitorilor din Crimeea, exprimată prin referendumul din 16 martie 2014, decide recunoaşterea Republicii Crimeea ca stat suveran şi independent în care oraşul Sevastopol are un statut special”, precizează decretul.
“Decretul intră în vigoare în ziua semnării”, precizează Kremlinul.
Conform dreptului internaţional, recunoaşterea Crimeei ca stat independent este o etapă necesară pentru integrarea în Rusia, pentru că o astfel de acţiune trebuie să aibă loc în urma unui acord între două state independente.
Locuitorii regiunii ucrainene Crimeea s-au pronunţat cu o majoritate covârşitoare, duminică, în favoarea unirii cu Rusia, în cadrul unui referendum considerat nelegitim de Kiev, de UE şi de Statele Unite.
De asemenea, Parlamentul local a hotărât în unanimitate să ceară oficial integrarea Crimeei în Federaţia Rusă, unde ar urma să deţină statut de republică.
O delegaţie din Crimeea, condusă de premierul separatist Serghei Aksionov, a sosit luni la Moscova. Un proiect de lege privind alipirea peninsulei la Federaţia Rusă urmează să fie supus la vot, vineri, în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlementului rus.
 
 

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …