Monday , December 4 2023

Vlad Voiculescu despre Spitalul Foișor: Decizia de a deveni spital COVID era luată de un an. Toți pacienții au avut de ales între a fi transferați sau a merge acasă

Vlad Voiculescu a organizat duminică o conferință de presă în care a precizat că Spitalul Foișor nu se află în administrarea Ministerului Sănătății, sugerând că cineva ar fi avut interes, în scop politic, să blocheze procedura de evacuare a pacienților, mai cu seamă că decizia privind includerea Spitalului Foișor în circuitul unităților Covid-19 era semnată și se știa despre ea de un an de zile. El a spus că unitatea medicală este în subordinea Primăriei Capitalei, iar managerul a fost numit de Gabriela Firea. În replică, premierul Cîțu a spus că fiecare pacient din Romania are legătura cu Ministerul Sănătății.


„De un an de zile era semnată decizia privind includerea Spitalului „Foișor” în circuitul Covid-19, discuțiile nu sunt din ziua de vineri, ci sunt de un an de zile. Ministerul Sănătății a dat avizul pentru ca spitalul să devină COVID, pentru că de acele locuri depindea și depind în continuare viața unor oameni. S-a întârziat nepermis de mult cu transferul pacienților și acordul managerului, respectiv formalitățile întocmite au venit ultimele și cu întârziere”, a declarat Vlad Voiculescu.

„Spitalul Foișor nu este sub autoritatea MS, ci a Primăriei Capitalei. Mai pe scurt și mai pe româmește, MS nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării, chiar dacă vorbim despre o situație de criză. Lucrurile pot fi blocate, fie din interes mediatic, politic, fie dintr-o neînțelegere a situației de criză în care sistemul sanitar se află”, a spus ministrul Sănătății.

„Nu vreau să fac procese de contiință, aș spune doar că este regretabil că acest lucru s-a întâmplat, și este cât se poate de evident că de la un punct încolo s-a încercat folosirea unei situații de urgență pentru a câștiga capital politic”, a mai adăugat Voiculescu.

În replică, Florin Cîțu a spus că „fiecare pacient din România are legătura cu Ministerul Sănătății”.

„De mâine toți pacienții externați de la Spitalul „Foișor” care au nevoie de tratament/controale medicale vor fi contactați în termen de 24 de ore, urmând să fie programați la Spitalul „Agrippa Ionescu”. Toți pacienții de la Spitalul Foișor au avut de ales în a fi transferați la un alt spital din Capitală și din țară sau în a merge acasă. Toți pacienții au avut de ales între a fi transportați acasă cu ambulanța sau cu aparținători. Sunt 12 pacienți care au fost transferați la spitale din Capitală și din țară”, a explicat ministrul Sănătății.

surse: Digi24, G4Media

 

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 4,8 în judeţul Buzău, la miezul nopţii

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,8 s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la …