Tuesday , April 23 2024

Virginia Raggi, prima femeie aleasă la conducerea Primăriei din Roma. Victorie a formatiunii anti-sistem M5S

virginia raggi

Alegerile locale au fost o încercare grea pentru coaliţia de guvernare a premierului Matteo Renzi, în vreme ce formaţiunea anti-sistem M5S a reuşit să obţină victorii importante la Roma şi Torino şi să-şi consolideze poziţia. În Roma, Virginia Raggi, o avocată populistă în vârstă de 37 de ani, a devenit prima femeie aleasă la conducerea primăriei, după ce a ieşit victorioasă în cel de-al doilea tur al localelor cu un avans considerabil în faţa rivalului democrat, scriu Al Jazeera şi Reuters.
“O nouă eră a început cu noi. Vom munci pentru a readuce legalitatea şi transparenţa în instituţiile locale”, a declarat Virginia Raggi, după ce a reuşit să obţină două treimi din voturile alegătorilor, potrivit news.ro.
Avocată şi consilier local, Virginia Raggi s-a ridicat în doar câteva luni din anonimat pentru a deveni una dintre cele mai cunoscute feţe ale politicii italiene.
Însă rezultatele alegerilor locale sunt o victorie pentru formaţiunea anti-sistem ”Mişcarea Cinci Stele” (M5S), care a reuşit să pună mâna pe primăriile unor oraşe italiene importante şi, în acelaşi timp, să-i slăbească popularitatea lui Matteo Renzi, înainte de un referendum crucial pentru cariera sa politică.
Mişcarea populistă a fost fondată de Beppe Grillo, un fost comediant care s-a reorientat spre politică.
M5S s-a ridicat sub forma unei opoziţii anti-sistem, cu o politică socialistă şi populistă, care a exploatat scandalurile de corupţie în care sunt implicaţi atât politicienii tradiţionali de stânga, cât şi cei de dreapta. Victoriile din locale ar putea să devină o platformă a celor de la M5S, pentru a se lansa spre puterea naţională în legislativele din 2018.
Aproximativ nouă milioane de alegători au putut să voteze duminică în cel de-al doilea tur al alegerilor locale, care s-a desfăşurat în 126 de localităţi italiene, inclusiv Roma, Milano, Napoli, Torino şi Bolognia. Însă, doar 50,5% din alegători s-au prezentat la urne.
Între timp, o altă victorie importantă pentru M5S a fost obţinută la Primăria Torino, unde Chiara Appendino, în vârstă de 31 de ani, a reuşit să întoarcă un dezavantaj de 11% şi să câştige scrutinul. Eşecul celor de la Partidul Democrat a fost surprinzător, având în vedere că Torino este o fortăreaţă a alegătorilor de centru-stânga, însă Piero Fassino nu a reuşit să-şi păzească funcţia.
Rezultatele alegerilor locale ar putea să pună presiune pe poziţia lui Matteo Renzi, înaintea unui referendum crucial privind reformarea Constituţiei, în care premierul îşi pune întreaga carieră politică la risc.
Prim-ministrul, care a preluat puterea în urmă cu doi ani, a întâmpinat greutăţi în relansarea economiei italiene, după ani de stagnare, şi a fost puternic afectat de scandalurile din sectorul bancare. De asemenea, Renzi a fost ţinta criticilor din interiorul partidului, care s-au plâns că PD a adoptat o politică prea de dreapta.
 
 

Vezi si

Noi medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate de la 1 mai

Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi, introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr …