Monday , October 3 2022

VIOLENTE fara precedent la Kiev: 25 de persoane au murit şi sute au fost rănite intr-o singura noapte

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Parlamentului de la Kiev, ducând la probabil cea mai sângeroasă confruntare de la începutul protestelor din Ucraina. 25 de persoane, civili şi poliţişti, au fost ucise în cursul violenţelor, potrivit ultimului bilanţ oficial. Un jurnalist a murit după ce a fost împuşcat.
Circulaţia metroului va rămâne suspendată miercuri la Kiev, din cauza ameninţării cu posibile atacuri, au anunţat autorităţile ucrainene, care au precizat că măsura va fi menţinută până la stabilizarea situaţiei din capitală, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.
“Departamentul Transporturilor le cere cetăţenilor să evite folosirea autovehiculelor personale, în special în centrul capitalei şi în cartierele din apropiere, şi folosească exclusiv mijloacele de transport în comun”, arată un anunţ publicat pe site-ul primăriei din Kiev.
Mijoacele de transport în comun de suprafaţă au fost suplimentate la Kiev, iar noi rute au fost deschise de la fiecare staţie de metrou.
UPDATE 08:30 – Bilanţul oficial al victimelor de la Kiev este de 25 de morţi
Ministerul Sănătăţii din Ucraina a anunţat miercuri dimineaţa, într-un comunicat, că 25 de persoane au fost ucise în ciocnirile violente care au avut loc la Kiev între forţele de securitate şi protestatari, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.
Ministerul a confirmat, de asemenea, că jurnalistul Viaceslav Veremii, de la cotidianul local Vesti, a decedat la Kiev după ce a fost împuşcat. Redactorul-şef al cotidianului, Igor Gujva a declarat că Veremii şi un coleg de-al său se întorceau acasă cu taxiul, în timp ce persoane necunoscute au atacat maşina la o intersecţie. Acestea au început să clatine vehiculul, după care i-au tras afară pe şofer şi pe pasageri, pe care i-au bătut. Doi bărbaţi sunt răniţi, iar jurnalistul a murit la spital din cauza unei plăgi împuşcate.
“Douăzeci şi cinci de persoane au murit: opt dintre ele după ce fuseseră internate în spitale din oraş (inclusiv un jurnalist al cotidianul Vesti), patru la spitalul militar, iar 13 au fost duse direct la institutul medico-legal din Kiev”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.
În total, 352 de persoane au fost rănite în aceste violenţe şi au necesitat asistenţă medicală, potrivit echipelor de paramedici şi instituţiilor medicale de la Kiev. Miercuri dimineaţa, în jurul orei 06.00, 241 de răniţi erau în continuare spitalizaţi. Printre aceştia se numără 79 de membri ai forţelor de securitate, cinci jurnalişti, trei copii şi deputatul de opoziţie Vasil Paziniak, care susţine că a fost bătut.
Anterior, Ministerul ucrainean de Interne anunţase că nouă ofiţeri au murit în aceste violenţe, iar alţi peste 371 au primit asistenţă medicală.
UPDATE 07:30 – Cel puţin 21 de morţi şi 100 de răniţi în violenţele de la Kiev
Cel puţin 21 de persoane au murit şi alte 100 au fost rănite, marţi, în confruntările dintre forţele guvernamentale şi manifestanţi în centrul Kievului, care era cuprins de flăcări miercuri dimineaţa, relatează CNN
Marţi a fost ziua cea mai sângeroasă a revoltei ucrainene, poliţia antirevoltă folosind tunuri, grenade asurzitoare şi alte mijloace pentru a disersa protestatarii. Unii dintre manifestanţi au ripostat cu bâte de baseball sau alte mijloace.
Situaţia s-a calmat cu greu peste noapte. Fumul dens şi flăcările ce se ridicau de la pneurile incendiate continua să se vadă în jurul Pieţei Independenţei, la mică distanţă de Parlament. Explozii de mică intensitate s-au auzit toată noaptea, acestea fiind cauzate de petardele aruncate de manifestanţi şi, probabil, de grenadele asurzitoare lansate de poliţişti împotriva mulţimii.
Manifestanţii au ridicat baricade toată noaptea, formând lanţuri umane pentru transportarea cărămizilor, pietrelor şi lemnului în anticiparea unei alte ofensive a poliţiei.
Forţele de securitate ucrainene au înaintat, într-adevăr, în pofida baricadelor, după care s-au oprit, cel puţin pentru moment.
UPDATE 05:00 – Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt asupra Pieţei Independenţei
Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt asupra Pieţei Independenţei, situată în centrul Kievului, după o ploaie de grande lacrimogene.
Poliţiştii au avansat şi s-au poziţionat în jurul monumentului care se află în mijlocul pieţei, la puţin timp după ora 04.00 (04.00, ora României), după o ploaie de grenade lacrimogene, a constatat miercuri un jurnalist al AFP. Corturile din piaţă au luat foc unul după altul.
Manifestanţii au ripostat aruncând cu pietre.
Pentru a se proteja de forţele de ordine, protestatarii au ridicat un perete de foc. În spatele flăcărilor, opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, echipaţi cu scuturi metalice asemănătoare cu cele ale poliţiei, au format o primă linie de apărare.
“Centrul Kievului, inima Ucrainei, este în flăcări! Opriţi-vă”, s-a adresat un opozant poliţiştilor.
Anterior, poliţiştii le-au cerut femeilor şi copiilor să plece, evocând declanşarea unei “operaţiuni antiteroriste”. Însă mii de contestatari ai puterii ucrainene au refuzat să plece şi au început să cânte imnul naţional al Ucrainei.
“Preşedintele ne-a propus să plecăm. Vom rămâne aici cu manifestanţii”, a declarat unui dintre liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, pentru postul de televiziune Kanal 5.
“Este o insulă a libertăţii”, a afirmat în faţa mulţimii un al lider al opoziţiei, Vitali Kliciko. “Puterea a declanşat un război împotriva propriului popor”, a adăugat fostul campion la box.
Chiar şi susţinători tradiţionali ai regimului, precum oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina şi principalul sponsor al partidului lui Ianukovici, au criticat evenimentele în curs.
“Victimele omeneşti, înregistrate atât de partea manifestanţilor, cât şi de partea forţelor de ordine, sunt un preţ inacceptabil pentru erorile politice”, a declarat Ahmetov, citat într-un comunicat. El a făcut apel la “oprirea vărsării de sânge”.
Unul dintre civilii ucişi este un angajat al Partidului Regiunilor al preşedintelui Ianukovici, al cărui trup neînsufleţit a fost găsit la sediul formaţiunii politice, luat cu asalt şi preluat sub control pentru scurt timp de către contestatari, care l-au incendiat parţial.

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …