Friday , June 2 2023

UPDATE: Ploaie de METEORIŢI în Rusia. Peste 1.000 de raniti, 3.000 de cladiri din 6 orase afectate (VIDEO)

Peste 1000 de persoane ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale pentru răni uşoare şi 3000 de clădiri din 6 oraşe au avut de suferit in urma ploii de meteoriti din Rusia.

Înregistrări video postate de către locuitori pe Internet surprind meteoriţi incandescenţi pe cer, la mică altitudine, traiectoria lor părând să indice o coliziune apropiată cu solul. În altă înregistrare, locuitori, dintre care unii au ieşit din casă pe jumătate dezbrăcaţi, observă acelaşi fenomen ce se produce deasupra imobilului în care locuiesc, în timp ce se aud explozii.

O ploaie de meteoriţi a provocat vineri explozii violente în stratul inferior al atmosferei deasupra regiunii Urali şi unor regiuni din centrul Rusiei, explozii al căror suflu a spart ferestrele unor imobile, scriu agenţiile ruse citând autorităţi şi martori, relatează AFP.
50 de persoane ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale.

“A fost o ploaie de meteoriţi, dar fără ca fragmente să ajungă pe sol. Un meteorit a explodat deasupra regiunii Celiabinsk. Suflul exploziei a spart ferestre în mai multe localităţi”, a anunţat un purtător de cuvânt al filialei locale a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă pentru Interfax.

Ministerul de Interne, citat de aceeaşi agenţie, a anunţat că unele persoane au fost rănite de cioburi de geam, într-o şcoală din Celiabinsk.
Martorii spun că a existat o explozie puternică, care a cutremurat casele. Telefonia mobilă nu a mai putut fi utilizată, susţine Russia Today.
Magda Stavinschi, Institutul Astronomic al Academiei Române, pentru Realitatea TV: “Nu cred că meteoriţii au provocat direct victime. Victimele pot fi cauzate de comunicaţii, care pot fi perturbate. Ploile de meteoriţi sunt foarte frecvente şi, dacă se întâmplă ceva, nu poate fi prevăzut – ca şi cutremurele – cu câteva secunde, ci chiar şi cu un an înainte. Nu este un motiv de panică”.
De Pământ se apropie un asteroid la distanţă record de mică. Va putea fi OBSERVAT vineri seară chiar şi cu binoclul.
Asteroidul 2012 DA14 va intersecta orbita Pământului vineri fără a prezenta un pericol de ciocnire cu Pământul, potrivit calculelor orbitei acestuia.
Potrivit unui comunicat al Agenţiei Spaţiale Române asteroidul care va fi la distanţa minimă faţă de Pământ, respectiv 27.700 kilometri, la ora 21.24:42 ora României, va putea fi observat chiar şi cu un binoclu.
Distanţa la care va trece asteroidul faţă de Pământ este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni, se arată în comunicatul citat.
Magda Stavinschi, Institutul Astronomi al Academiei Române a explicat, pentru Realitatea TV, la ce ne putem aştepta: “Asteroidul e asemănător cu compoziţia Pământului. Are un diametru relativ mic, 30-40 de metri. E aproape. La ora 21 ora României va fi la distanţa minimă de noi, deja este la distanţă mică de noi”.
Îi va fi deviată traiectoria sau, în cazul în care este periculos, va fi distrus,  opţiune care nu se preferă.
O ciocnire cu un asteroid, aşa cum s-a întâmplat la 30 iunie 1908, în Siberia, la Tungusk, poate fi o catastrofă”.

Vezi si

Deca: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții

„Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții”, spune …